22 de agost de 2013
22.08.2013

Un acord entre ERC, CiU i PSC desbanca la CUP d'Arenys

L'alcalde del municipi assegura que la moció de censura respon a "una ànsia per ocupar cadires"

22.08.2013 | 06:30
L´alcalde d´Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis.

La CUP perdrà en els pròxims dies la seva alcaldia més simbòlica, la d'Arenys de Munt. Els independentistes tenien una representació residual a l'Ajuntament el mandat passat, però arrel de la convocatòria de la primera consulta independentista al municipi, el setembre del 2009, la popularitat del líder local, Josep Manel Ximenis, va anar en augment fins a dur-lo a l'alcaldia.
Tot i que amb un marge estret, Ximenis va guanyar les eleccions municipals del 2011 i va ser investit alcalde gràcies al suport de CiU, tercer als comicis. La segona força, ERC, va quedar arraconada a l'oposició, juntament amb el PSC i el PP. Després de dos anys de mandat, però, la situació política al municipi ha fet un tomb en només dos mesos. El passat mes de juny, la federació nacionalista anunciava la seva sortida del govern municipal, acusant l'alcalde Ximenis d'una actitud personalista i de marginar els regidors de CiU. La CUP va iniciar una croada en solitari, amb un govern molt dèbil de només quatre regidors dels tretze que té l'Ajuntament. Mentre que CiU ja va advertir que no descartava cap escenari de futur.
ERC s'ha pogut entendre ara amb els nacionalistes i el PSC per construir un govern alternatiu. El nou tripartit tindrà una còmoda majoria, amb vuit dels tretze regidors: quatre d'ERC, tres de CiU i un del PSC. Tot i que la diferència entre ERC i CiU va ser de 84 vots a les eleccions, ningú es planteja la possibilitat de compartir l'alcaldia i el líder republicà, Joan Rabasseda, serà el batlle fins a final del mandat. Rabasseda va ser candidat a l'alcaldia per ERC en els comicis del 2007 i del 2011. Entre 2008 i 2011 va ser també director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.
Per la seva banda, l'encara alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manuel Ximenis (CUP), ha rebut amb sorpresa el fet que ERC, CiU i PSC s'hagin posat d'acord per presentar una moció de censura. Ximenis afirma que l'estratègia respon a "una ànsia per ocupar cadires, més enllà de valorar la gestió política".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema