Antoni Zabalza, president d'Ercros , i Guillem López-Casasnovas, professor de Ciències Econòmiques de la UPF, van discrepar ahir en relació amb els càlculs del dèficit fiscal entre Catalunya i Espanya, en el transcurs del debat sobre el "Model econòmic i financer de relació Catalunya-Espanya" organitzat per Esade Alumni. Antoni Zabalza, amb dades del 2009, va dir que la Generalitat "sobredimensiona" en un 45,7% el càlcul del dèficit del 2009 que no és de 8.000 milions sinó de poc més de la meitat. Per contra, López-Casasnovas va defensar les xifres de la Generalitat i va demanar que l'objectiu de dèficit que el govern espanyol havia de fixar per aquest any 2013 havia de ser asimètric entre les autonomies.

Els càlculs

Antoni Zabalza es va decantar per fer el càlcul del dèficit fiscal en base al model del flux de benefici (on es té en compte l'increment de benestar dels individus residents en un territori amb independència on es faci la inversió pública) i no del flux monetari (on es mesura l'impacte econòmic de la inversió pública en un determinat territori) que defensa la Generalitat per fer el càlcul del dèficit. El càlcul de la Generalitat per al 2009 marca un dèficit fiscal de 16.410 milions, a l'entorn del 8% del PIB català.

Un cop decantat pel flux de benefici, Zabalza va dir que utilitzant aquest model, el càlcul deixa un desequilibri d'11.261 milions també per aquest 2009, cosa que suposa que el càlculs de la Generalitat en relació amb el dèficit fiscal estan "sobredimensionats" en un 45,7%. Tot i això, Zabalza va defensar que per calcular el dèficit s'han de tenir en compte el cicles econòmics. Així, per fixar una xifra de dèficit no es pot fer en un únic exercici, que en el cas del 2009 era un cicle depressiu, sinó que s'ha de prendre un determinat període d'uns quans anys i fer un càlcul ponderat del resultat final.

Mentre Zabalza defensa aquest càlcul de benefici, Guillem López-Casasnovas va defensar el model del flux monetari que utilitza la Generalitat i va discrepar sobre els càlculs de Zabalza.