El Parlament ha fixat aquest divendres el 10 d'octubre com a data límit perquè el Govern presenti el pressupost, de forma que el debat de totalitat es pugui fer abans de l'inici de la campanya electoral. L'oposició s'ha unit per aprovar la resolució, deixant CiU sola en aquesta qüestió. En l'última jornada d'un Debat de Política General molt accidentat, CiU ha acordat amb ERC la resolució sobre el pacte fiscal -aprovada dijous-, amb el PPC una proposta que inclous mesures econòmiques i per generar ocupació, i amb tots els grups l'impuls de la Llei electoral gràcies a una proposta conjunta amb el PSC. A més, s'han aprovat resolucions en defensa de la immersió lingüística i del corredor mediterrani.

CiU no ha pogut evitar que tota l'oposició s'unís per aprovar una resolució que insta el Govern a presentar els pressupostos abans del proper dia 10 d'octubre i a fer el debat a la totalitat dels comptes abans que hagi començat la campanya electoral del 20-N. La proposta, inicialment presentada pel PPC, ha obtingut el suport també del PSC, d'ICV-EUiA, d'ERC, de Ciutadans i de SI. La federació nacionalista s'ha abstingut en la votació.

En el camp econòmic, CiU ha optat pel mateix soci amb qui va pactar els pressupostos. De fet, la resolució repeteix l'acord que Govern i PPC ja van signar aquest estiu en matèria d'ocupació.

El text aprovat aposta per facilitar el finançament a les empreses i autònoms amb diferents mesures com el foment del capital risc, la millora de les desgravacions fiscals per a emprenedors, i la creació de nous instruments de finançament i l'ampliació dels existents per al 2012. La resolució també defensa el foment i el suport a l'activitat emprenedora i inclou una reforma dels serveis públics d'ocupació i de la Formació Professional perquè sigui una eina per al creixement econòmic i de l'ocupació. El suport a cadascun dels punts d'aquesta resolució ha estat variable, però tots han estat acceptats, com a mínim, amb els vots favorables de CiU i PP.

Pel que fa al PSC, l'acord s'ha produït amb la Llei electoral. La resolució estableix que s'haurà de reobrir la ponència a partir del mes de gener i tots els grups parlamentaris s'hi han mostrat favorables.

Immersió lingüística

Tots els grups excepte PP i C's han aprovat una resolució per aprovar una resolució amb el text de la moció que va redactar el col·lectiu Som Escola. Així, el Parlament manifesta que l'ensenyament, "amb el català com a llengua vehicular i emprant el mètode de la immersió lingüística, ha de continuar sent un dels principals actius per aconseguir una societat cohesionada" on no se segreguin comunitats educatives per raons de llengua.

La proposta, a més, reclama el reforç del "model d'escola catalana i millorar la seva qualitat, per tal de garantir un bon coneixement de llengües, en especial les dues oficials al final de l'escolarització obligatòria, i que possibiliti el lliure exercici d'ús del català en tots els àmbits socials, econòmics i culturals". SI no s'ha sumat perquè el text no contempla el català com a "única" llengua vehicular, i C's i PPC han votat en contra per la seva posició contrària al sistema d'immersió en català.

Corredor mediterrani

L'impuls al corredor mediterrani ha tingut diverses propostes de resolució i totes elles han estat acceptades pels grups parlamentaris. Les més genèriques parlaven del suport "inequívoc" del Parlament a aquest eix ferroviari mediterrani com a infraestructura "essencial" per a Catalunya. En aquest sentit s'han expressat les propostes de CiU, d'ICV, del PP o del PSC, i totes elles han arribat al consens.

La proposta d'ERC, que també ha estat acceptada, ha anat una mica més enllà. Entre les tasques que s'encomanen a la Generalitat per promoure el corredor mediterrani s'inclou la "d'instar el govern de l'Estat a comunicar a la UE la incorporació de tot el recorregut del corredor mediterrani a la Xarxa Transeuropea de Transports com un projecte individualitzat i prioritari". PP i Ciutadans han votat en contra d'aquesta mesura. La proposta dels republicans també inclou que es garanteixin dues vies de passatgers i dues al trànsit de mercaderies des de València fins a la Catalunya del Nord, contemplant l'alta velocitat al llarg de tot el corredor, i que es faciliti el pas de mercaderies a l'entorn de Barcelona, accelerant la connexió ferroviària entre els ports de Barcelona i Tarragona i entre el port i l'aeroport de Barcelona.

ICV-EUiA, a més del PP i de C'S, s'ha desmarcat en un dels punts de la proposta d'ERC. Els ecosocialistes han votat en contra que es completi el desdoblament de la via d'ample ibèric entre València i Tarragona per destinar-la al transport de mercaderies un cop entri en funcionament la línia d'alta velocitat entre València i la Frontera.

Aranès i Llei del cinema

D'altra banda, també s'ha aprovat una resolució acordada per CiU, PSC i ICV-EUiA per instar el Govern a reclamar davant de l'Estat que retiri el recurs d'inconstitucionalitat presentat contra la llei de l'aranès. A proposta del PP s'ha votat separadament en dos blocs. En la primera votació hi ha hagut consens en "la defensa de la llengua aranesa", però no en la segona, en la qual s'han abstingut els populars i SI i C's han votat en contra.

Aquesta segon punt de la proposta de resolució insta a la Generalitat a fer servir "tots els mecanismes de diàleg" amb l'Estat per evitar que el recurs segueixi endavant i el TC hagi de pronunciar-se. La Generalitat ja ha manifestat en diverses ocasions que reclamarà la retirada del recurs i, en cas que el procés segueixi endavant, es personarà davant de l'Alt Tribunal.

El Parlament també ha donat llum verda a una resolució que estableix que el Govern haurà de presentar en tres mesos un pla 2011-2017 per garantir el 50% de pel·lícules en català, com marca l'article 18 de la Llei del cinema.

S'ha aprovat també presentar en quatre mesos un pla de treball contra la pobresa; fer un debat també en un termini de quatre mesos amb tots els agents implicats per garantir el màxim consens en l'àmbit de la salut; dissenyar un instrument que permeti tenir indicadors sobre l'ús de la llengua catalana com a llengua vehicular a l'escola; presentar en el termini d'un any un projecte de llei de policia; instar el Govern a demanar a l'Estat el traspàs dels aeroports de Reus, Girona i Sabadell; demanar al govern espanyol que rebaixi les taxes aeroportuàries a Girona fins a 4 MEUR i les de Reus perquè es pugui arribar a un preacord amb Ryanair; ampliar el recorregut de la R8 de Rodalies fins a l'Alt Penedès; presentar un pla contra la violència masclista complint el compromís del conseller d'Interior en comissió parlamentària, i reduir el parc d'habitatges buits.

Rebutjades les reprovacions a Mena, Puig i Ruiz

El Parlament ha rebutjat les reprovacions als consellers d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, d'Interior, Felip Puig, i de Salut, Boi Ruiz, que havien proposat alguns grups de l'oposició. CiU ha comptat amb les abstencions o els vots en contra de les peticions del PPC, Esquerra Republicana i el PSC, que han ajudat a que les iniciatives no hagin tirat endavant i els consellers no hagin estat formal i institucionalment reprovats pel Parlament de Catalunya.

El conseller d'Empresa i Ocupació s'ha hagut d'enfrontar a dues peticions de reprovació en forma de proposta de resolució. La primera, presentada pel PSC, demanava retreure a Mena la "seva actuació en l'atenció i el suport a les persones en situació d'atur i a les empreses en dificultats". Els socialistes han tingut el suport de SI, C's i Iniciativa, però no han pogut fer front als vots en contra de CiU i PPC, i a l'abstenció d'ERC. Més tard, ICV-EUiA és qui ha reclamat reprovar al conseller "com a principal responsable de la crisi social provocada per les modificacions en la gestió de la Renda Mínima d'Inserció i els canvis en la Llei de la Renda Mínima d'Inserció". De nou, els mateixos grups han donat suport a la proposta, CiU ha votat en contra i ERC i PPC s'han abstingut en aquesta ocasió.

Felip Puig, conseller d'Interior, ha vist també com ICV-EUiA presentava una proposta de resolució per reprovar-lo com a màxim responsable del desallotjament de la Plaça de Catalunya de Barcelona portat a terme el 27 de maig i dels fets ocorreguts a la porta del Parc de la Ciutadella i el Parlament el 15 de juny passat. En la votació, Iniciativa només ha rebut el suport de Solidaritat. CiU i PSC han votat en contra de la proposta i PPC, ERC i Ciutadans s'han abstingut, quedant així rebutjada també la seva reprovació.

El tercer conseller al que han volgut qüestionar ha estat el responsable del departament de Salut, Boi Ruiz. Els ecosocialistes pretenien que els diputats el reprovessin per "la seva gestió al departament que ha provocat una reducció de la qualitat assistencial, la degradació dels serveis sanitaris, empitjorat l'accessibilitat de molts ciutadans als serveis de salut, augmentat el temps d'espera posant en risc la salut de la ciutadania i precaritzant les condicions de treball".

En aquesta ocasió, les indicacions de vot dels portaveus i l'absència d'alguns diputats en el just moment han desequilibrat la balança que estava prevista, però igualment no s'ha pogut aprovar. Així, ICV ha rebut el suport de sis escons més aliens a la seva formació, CiU ha votat en contra i ERC s'ha abstingut. Els socialistes havien anunciat un vot favorable però un error en les indicacions ha fet que el molts dels diputats del PSC hagin donat un 'no' a la reprovació.