El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una resolució conjunta de CiU i ERC en la qual s'expressa la voluntat que el nou sistema de finançament sigui un pacte fiscal en la línia d'un concert econòmic, i obre la porta al fet que se celebri una consulta als ciutadans sobre aquesta qüestió.

La resolució ha estat aprovada amb els vots favorables de CiU, ERC, SI, el diputat del grup mixt Joan Laporta i els d'ICV-EUiA -excepte un dels punts-, mentre que PSC, PP i Ciutadans (C's) han votat en contra.

El text aprovat pel Parlament "constata la necessitat" d'arribar a un pacte fiscal de Catalunya amb l'Estat per abandonar el sistema de finançament "de règim comú i de la negociació multilateral", i per a això la cambra expressa el seu compromís de treballar perquè el nou model es fonamenti en un concert econòmic adaptat a la realitat catalana.

La resolució precisa, en aquest sentit, que el nou sistema ha de permetre a la Generalitat assumir les competències en l'"exacció, recaptació, gestió, liquidació, inspecció i revisió de tots els tributs generats a Catalunya, i que es gestionin a través de l'Agència Tributària de Catalunya".

Una altra premissa que ha de complir el nou sistema és que la Generalitat disposi de "plena capacitat normativa" sobre tots els tributs generats a Catalunya, i pugui proposar "la quota a pagar a l'Estat com a part alíquota del cost de les competències o serveis comuns que exerceix l'Estat que li són propis, revisable quinquennalment en el marc de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat.

n el segon punt de la resolució es preveu crear un grup de treball per establir la base de càlcul de la "quota" esmentada anteriorment i també aconseguir la implicació de la societat civil catalana en la reivindicació del concert.

Però l'aspecte més innovador de la resolució, que figura en el punt 2-e, és que en tres mesos haurà de ser presentat un projecte de llei que possibiliti les consultes populars de "caràcter no referendatari", amb l'objectiu de "poder recolzar" un procés de ratificació ciutadana de la proposta de pacte fiscal.

Per part de CiU, el seu portaveu adjunt, Ramon Espadaler, ha defensat el text i l'esforç realitzat per "avançar cap a un model similar a allò que és un concert econòmic".

Sobre la possibilitat de ratificar en una consulta la proposta de concert, l'ha justificat per la necessitat de negociar-la amb l'Estat partint "d'una base de consens ampli".

Espadaler també ha negat la interpretació del PSC que l'acord amb ERC sigui un "exercici de geometria variable, i ha recalcat que CiU "el que està intentant és aixecar el país, treure'l del 'forat'", ha matisat.

La portaveu del grup d'ERC, Anna Simó, ha explicat que al seu partit el guia l'objectiu que Catalunya disposi d'"un full de ruta per al consens", tant per sortir de la crisi econòmica mitjançant les reformes que siguin precises, com per fer possible un concert econòmic com a futur model de finançament.

"Mantindrem una actitud oberta per intentar buscar complicitats amb altres grups", ha promès, i també per fer possible un full de ruta comú destinat a superar el carreró sense sortida polític i econòmic en què es troba Catalunya".

PSC i PP han explicat que si votaven en contra és perquè la resolució s'anticipava a les conclusions de la comissió d'estudi, mentre que ICV-EUiA ha donat suport al text però no l'apartat "e" del primer punt, perquè advoca per "un concert econòmic solidari".

Jordi Cañas, de C's, ha criticat el sistema de concert econòmic per entendre que té "vel·leïtats pseudocarlistes", i Solidaritat (SI) ha mostrat reticències amb l'abast limitat del text, però no així el diputat del grup mixt Joan Laporta, que ha expressat la seva satisfacció per l'acord entre CiU i ERC.