El president de la Generalitat, Artur Mas, està incorporant en llocs de responsabilitat del seu govern a persones que van col·laborar amb els executius del PP presidits per José María Aznar.

Entre ells, destaca el proper nomenament del Juan Prat i Coll com a nou delegat de la Generalitat davant la UE, diplomàtic que va iniciar la seva carrera al tardofranquisme i va ser l'ambaixador espanyol davant l'ONU de 2000 a 2004, defensant la invasió de l'Iraq.

Prat i Coll (Barcelona, 1942) és advocat i economista, i el 1968 va ingressar a l'escola diplomàtica, segons consta en el seu currículum, on destaca el seu domini del català, castellà, francès, anglès i italià, i coneixements d'alemany, rus, holandès i àrab.

El 1986 va ser el cap de gabinet d'Abel Matutes quan va estar a la Comissió Europea (CE), de la qual va ser director general entre 1990 i 2006.

En 2000 va ser nomenat per Aznar ambaixador davant l'OTAN, però va ser destituït amb l'arribada del PSOE a la Moncloa el 2004, i el van nomenar ambaixador especial per als assumptes euromediterranis i, després, ambaixador d'Espanya davant l'Organització per la Prohibició d'Armes Químiques .

També s'està ultimant el nomenament de l'ex delegada del Govern a Catalunya en l'últim tram d'Aznar, Susanna Bouis, com a directora general de funció pública, designació que es pot produir la setmana que ve, segons han explicat a Europa Press fonts de CiU.

També s'incorpora al Govern com a secretari de Comunicació Josep Martí, que va ser el director de comunicació de la Subdelegació del Govern central a Tarragona.

Martí i Bouis estan casats i són socis de Mapa Advisers, una empresa especialitzada en comunicació i assessorament.

Bouis és veterinària i es va formar a l'IESE, i va substituir a Julia García Valdecasas com a delegada del Govern a Catalunya, després que aquesta fos nomenada ministra d'Administracions Públiques.

Martí és periodista, professor de la Universitat Ramon Llull, també es va formar a l'IESE, i el 2008 va escriure un assaig d'opinió amb el títol 'Ets de dretes i no ho saps'.

Nomenaments polèmics

L'oposició ha carregat contra el Govern per alguns nomenaments que ha efectuat, entre ells, el del germà de Felip Puig, Oriol, com a director del Servei Meteorològic de Catalunya.

En declaracions a Rac 1 recollides per Europa Press, Puig ha justificat el nomenament del seu germà, destacant que no ho ha nomenat ell i que tampoc dependrà del seu departament.

Els diaris 'El País' i 'El Periódico de Catalunya' han avançat aquest dimecres les incorporacions d'Assumpta Farran - esposa del diputat de CiU al Congrés Pere Macias - com a directora general de Qualitat Ambiental; Núria Burguera - casada amb el president dels FGC, Enric Ticó - com a directora de Comunicació del Port de Barcelona, i Meritxell Lluís - esposa del diputat de CiU al Parlament Josep Rull - com a assessora en matèria de relacions amb les entitats locals.

CiU en el seu moment va criticar els nomenaments per part dels governs tripartits d'Ernest Maragall, Manel Nadal i Apel·les Carod, germans respectivament de Pasqual Maragall, Joaquim Nadal i Josep-Lluís Carod-Rovira.