Segueix-nos a les xarxes socials:

Carnaval a l'Alt Empordà

Com es calcula l'inici del carnaval?

El tret de sortida del carnestoltes, el Dijous Llarder, enguany és el 24 de febrer

Com es calcula l'inici del carnaval?Conxi Molons

Per segon any, la festa de carnaval es veu alterada per la pandèmia. Tant és així que molts municipis de l'Alt Empordà, i de tot el territori, han decidit posposar la celebració per més endavant, confiant que la situació epidemiològica millori i es pugui recuperar la "normalitat" d'abans de la pandèmia en una festa que, tradicionalment, ha sigut multitudinària.

El carnaval és la festa pagana per excel·lència, molt arrelada a la nostra cultura però, sense deixar de banda la tradició catòlica, aquesta hi manté lligams amb la celebració i l'ha integrat amb naturalitat com una festa civil més. En declaracions a aquest Setmanari, el rector de la parròquia de Sant Pere, mossèn Miquel Àngel Ferrés, explicava que «quan l'Església era més forta, a l'Edat Mitjana, es va relacionar el carnaval com els dies en què era permès deixar-se anar una mica abans dels dies de quaresma».

Precisament aquest és un punt de partida per localitzar les dates del carnaval. Com la Pasqua, cada any varia, i es calcula restant quaranta dies (quaresma) des del Dia de Pasqua. Així, aquest 24 de febrer de 2022 és el dia conegut com a Dijous Llarder, o Gras. És el tret de sortida oficial del carnaval, que s'allarga fins al Dimecres de Cendra, que enguany serà el 2 de març, quan es fa l'enterrament de la sardina. Una tradició que han recuperat a municipis com Roses, enterrant la sardina, acabant els dies de disbauxa i posant fi al carnaval. És l'últim dia de la festa i és quan inicia la quaresma.

Mossèn Ferrés explica què vol dir la quaresma: «el temps que es té el dejuni (ser sobri en el menjar), l'almoina (solidaritat) i la pregaria (intensificar-la, estar més per la vida espiritual)». Fent una analogia actual, «el significat profund de la quaresma no és passar-ho malament, és com anar al gimnàs, exercitar-se i fer un sacrifici per estar millor després».

Prem per veure més contingut per a tu