L'Armentera és un poble característic per la marxa i les ganes que tenen de passar-s'ho bé, entre altres coses, i com no podria ser d'una altra manera, manté les seves tradicions ben arrelades i vives, en aquest cas, el Carnaval, una celebració que enguany es viu aquest dissabte 22 i diumenge 23 de febrer amb activitats ben variades, tant per un públic més infantil, com per un públic més adult. Un dels actes més emblemàtics del Carnaval és, de ben segur, l'elaboració i el repartiment de la Sopa. A l'Armentera, és una tradició que no s'ha deixat mai de fer, ni tan sols després de la Guerra Civil espanyola.

L'Armentera se suma, doncs, a la llarga llista de pobles, escampats per tot Catalunya, que fan Sopa o bullen l'olla. Com escrivia Pep Salsetes en el pròleg del llibre Catalunya bull, de Judit Pujadó, (Edicions Sidillà) «les sopes i els ranxos populars són un dels diversos patrimonis immaterials de casa nostra».

En el cas de l'Armentera, aquells que tenen cura de la Sopa són, majoritàriament, homes del poble, ja que d'una manera o d'una altra, sempre ha estat així. De dones també n'apareixen, ja que, cal matisar, no tota l'acció es concentra en diumenge.

El dia abans, dissabte, a les tres de la tarda, tots els voluntaris que s'hi vulguin atansar, tant homes com dones, es trobaran a l'Escorxador per netejar la sèpia i altres elements que es cuinaran diumenge a la pista poliesportiva, al costat de les escoles. Allà, l'arrossada per a unes dues mil persones es farà, sota la supervisió de dos cuiners encarregats, en quatre grans paelles, comprades fa anys per l'Ajuntament. Tothom està convidat a assistir-hi. És un àpat gratuït que se serveix a les dues del migdia. Abans i després, hi ha sardanes, però cal portar els plats, els coberts i les cadires. Les taules les posa l'Ajuntament.

Tant abans -cap a la una del migdia- com després del dinar -cap allà a quarts de quatre de la tarda-, la cobla La Jonquera amenitzarà l'ambient per fer-lo encara més festiu mentre s'acaba de coure l'arròs.

Moment per als més petits

Dissabte també hi ha gresca, més pensada per al públic familiar i infantil. La trobada, aquest any és al matí, a les onze, i a diferència de l'any passat no és un concurs de disfresses, sinó que és una rua pels carrers del poble, amb inici a la plaça de l'Església. Allà, els nens i les nenes disfressats desfilaran i mostraran les seves creacions més artístiques que hauran preparat amb tanta passió. La desfilada anirà acompanyada del grup de percussió Els Tamborian's, que faran treure la son a tots aquells que els costi aixecar-se.