Epidèmia

Detectats quatre nous casos de Zika a Catalunya, entre els quals una altra embarassada

S'eleven a 45 els casos diagnosticats, 16 homes i 29 dones, 6 de les quals embarassades

17.05.2016 | 13:01
Exemplar de mosquit Aedes aegypti

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha detectat en la darrera setmana quatre nous casos importats de virus Zika a Catalunya, entre els quals hi ha una dona embarassada. En total, la xifra d'infeccions s'eleva a 45 des del passat 1 de gener. Els casos diagnosticats fan referència a 16 homes i 29 dones, de les quals 6 en estat de gestació, segons ha indicat aquest dilluns l'Agència de Salut Pública. Una d'elles ja va donar a llum a un nadó en bon estat de salut i sense complicacions associades al virus, tot i que se li fa un seguiment específic. En canvi, fa més d'un mes es van diagnosticar microcefàlia i altres malformacions en el fetus d'una de les afectades.

Tots els afectats tenen antecedent d'haver estat a l'Amèrica del Sud i Central a zones on la transmissió del virus és activa i d'haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

L'Agència de Salut Pública recorda que el virus Zika provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera -principalment articulacions petites de mans i peus-, conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap. Es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes. Segons apunta l'Agència de Salut Pública, els casos acostumen a resoldre's sense complicacions greus . Les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa clínica.

Fins al 2007 només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia. No obstant, en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic. Durant el 2015 s'ha detectat transmissió autòctona del virus en diversos països d'Amèrica Llatina que s´associa a un increment en el nombre d'alteracions neurològiques en nadons.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema