El Departament de Salut ha confirmat l´aparició del primer cas de microcefàlia per contagi del virus zika a Catalunya, segons ha avançat 8TV. És, segons aquesta cadena, el primer cas a l´Estat espanyol i el segon que es registra arreu d´Europa. El contagi l´ha contret una dona embarassada i el virus ha afectat l´embrió. La dona no està ingressada a cap centre hospitalari. Salut ha recordat que actualment a Catalunya hi ha 39 casos d´infecció pel virus zika, dels quals 15 són homes i 24 dones. D´aquestes dones, 4 estan embarassades i continuen sent sotmeses a estrictes controls periòdics per conèixer l´evolució dels fetus. Una d´aquestes dones ha estat infectada per zika i dengue i el fetus presenta "diverses malformacions", una de les quals la microcefàlia.

Salut també subratlla que en la resta dels tres casos, els fetus evolucionen favorablement. A més, es dóna el cas que una dona infectada fa mesos pel virus zika ha estat mare recentment i, tant ella com el nadó es troben en perfecte estat i no presenten cap complicació.

Des del Departament s´ha volgut transmetre també un missatge de tranquil·litat i reiterar que, a data d´avui a Catalunya no hi ha transmissió autòctona del virus del zika i que tots els casos detectats fins ara han estat importats. D´altra banda, es continua aplicant el protocol d´atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure el virus zika. Aquesta guia d´actuació implica fer un seguiment exhaustiu d´aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part.

No obstant això, l´Agència de Salut Pública de Catalunya reitera la importància d´informar del risc existent a les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques (principalment els països del Carib, l´Amèrica del Sud i l´Amèrica Central i l´Àfrica), i és recomanable que, en la mesura que sigui possible, posposin el viatge fins al final de l´embaràs.