Un equip d'investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron, dirigit per la doctora María Vicario i el doctor Javier Santos, ha descobert que els pacients amb síndrome de l'intestí irritable (SII) i diarrea tenen més activitat immunitària en el seu intestí prim que les persones sense aquesta malaltia. Els resultats de l'estudi que s'han publicat recentment a la revista 'Gut' obren la porta al disseny d'una prova que permeti diagnosticar aquesta malaltia, a través de la detecció de l'activitat immunitària en l'intestí dels pacients. I és que actualment el diagnòstic del SII s'estableix únicament per criteris clínics i després de descartar que estiguin implicades altres malalties.

La doctora Vicario ha reconegut a través d'un comunicat que "sorprenentment" s'ha detectat que els pacients amb aquesta malaltia tenen més cèl·lules productores d'anticossos en el seu jejú que les persones sanes. La majoria d'aquests anticossos són immunoglobulines del tipus 'lgG', que són "més eficaces que altres tipus d'anticossos".

Per detectar la presència dels anticossos a l'intestí, els investigadors van realitzar una anàlisi d'expressió de gens que va revelar alteracions a nivell molecular i cel·lular que no s'havien descrit abans i que estan associades a la gravetat de simptomatologia. "Hem descobert que com més activades tenen els pacients les defenses del seu intestí, més símptomes pateixen", ha destacat Vicario. Els principals símptomes del SII són dolor o incomoditat en la part inferior de l'abdomen i modificacions en la forma o la freqüència de les deposicions.

Actualment, el diagnòstic del SII s'estableix únicament per criteris clínics i després de descartar que estiguin implicades altres malalties. No existeixen biomarcadors fiables i per això, el doctor Santos insisteix que "els resultats d'aquest estudi obren la porta al disseny d'una prova que permeti diagnosticar la malaltia, a través de la detecció de l'activitat immunitària en l'intestí dels pacients".

Així també, l'elevada activitat immunitària només es detecta en el jejú dels pacients, i no a la seva sang, de manera que es tracta d'un fenomen local que explica per què les anàlisis rutinàries dels pacients acostumen a sortir "absolutament normals".

La troballa suggereix que hi ha implicats una sèrie de microorganismes o aliments, que encara no estan identificats, que són els responsables de la generació d'aquests anticossos. La reacció immunitària crònica està associada a la gravetat dels símptomes, però encara es desconeix si l'augment de les defenses és causa o conseqüència de la malaltia.

L'any 2012, l'equip del VHIR va identificar per primera vegada alteracions estructurals a una part de l'intestí associades a la gravetat de la simptomatologia. Ara s'investiga quins són els antigens que indueixen a l'activació de les defenses d'aquests pacients, amb l'objectiu de minimitzar els efectes de la malaltia.

El SII és una malaltia crònica, debilitant i multifactorial que afecta prop del 15% de la població als països desenvolupats. El seu origen encara és incert i l'absència de teràpies satisfactòries disminueix considerablement la qualitat de vida dels pacients.