El 40% dels nous casos de VIH a Catalunya es diagnostiquen massa tard, segons ha afirmat aquest dijous l'Agència de Salut Pública durant l'acte per firmar l'Acord nacional per fer front a l'epidèmia de la sida i contra l'estigma relacionat. Es calcula que a Catalunya hi ha entre 30.000 i 36.000 persones infectades, de les quals un 25% no ho sap. Segons ha explicat el director científic del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, Jordi Casanoba, el diagnòstic tardà i l'esperança de vida en aquests pacients són dos dels punts que cal millorar. De fet, els infectats per VIH presenten una mitjana de vida 14 anys inferior al conjunt de la societat.

Durant la Comissió de Salut al Parlament, el conseller Boi Ruiz ha subratllat la importància d'arribar a una "entesa" amb totes les entitats i grups afectats per "lluitar" contra aquesta malaltia. "L'objectiu compartit és zero noves infeccions, zero nous morts per culpa de la Sida i zero discriminació", ha expressat Ruiz.

En aquest sentit, el conseller ha remarcat que les polítiques per lluitar contra el VIH "han d'obeir a la detecció, a la ruptura de la transmissió de la malaltia, a l'accés al tractament, a la investigació i a normalitzar el comportament de la societat respecte la malaltia".

El conseller ha destacat que cal treballar sobretot per combatre el diagnòstic tardà, "els programes de detecció precoç ens faran guanyar anys de vida potencialment perduts", ha dit, tot afegint que també cap apostar per la prevenció i "enfortir l'educació afectiva i sexual".

Finalment, Ruiz ha volgut recordar també que en la lluita contra el VIH, encara hi ha dos elements resistents. D'una banda, l'estigma i la discriminació associada a la malaltia, i per altre banda, els avenços en la recerca per la vacuna que tot i estar "més a prop que fa uns anys, no em d'anar més a poc a poc", ha explicat el titular de Salut.

Al seu torn, Casabona ha comentat que el nombre d'infeccions es manté al voltant de 800 diagnòstics cada any, xifra que es troba per sobre de la mitjana europea. Casabona ha posat especial atenció sobre el col·lectiu d'homosexuals ja que suposen el 60% de les noves infeccions.

Coincidint amb el conseller, el director científic ha manifestat que un dels principals reptes en la lluita contra la sida és millorar el retard en el diagnòstic. "Quan més tard es detecta una infecció, més temps passa que aquesta persona pot transmetre-la i més temps passa sense tractament i per tant, té un pitjor diagnòstic", ha lamentat

Casabona ha assenyalat que és una malaltia amb "molts factors" i que per combatre-la cal "tenir-los tots en compte", tant les situacions de risc, les conductes de transmissió com certs elements externs que poden acabar conduint a una conducte d'exposició com ara, el consum de drogues.

Casabona ha parlat també dels "canvis socials" que protagonitzen actualment els joves i que posen de manifest la necessitat d'actuar per evitar conductes de risc. De fet, un 40% dels joves entre 16 i 25 anys no usen preservatius de manera sistemàtica en les seves relacions sexuals, que un 12% dels joves tenen la seva primera relació abans dels 15 anys i que un 50% de les noies ha pres la pastilla de l'endemà.