Joseph Ratzinger va demorar l'expulsió del sacerdot estatunidenc Stephen Kiesle, declarat culpable d'un delicte de pederàstia, segons es pot llegir en una carta signada pel futur papa el 1985 --quan era prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe--, que van fer publica ahir divendres els advocats de les víctimes dels abusos comesos per aquest sacerdot.

En la carta, redactada en llatí --i que obra a poder de l'agència Associated PRESS que l'ha traduït--, el llavors cardenal Joseph Ratzinger va demanar al bisbe d'Oakland (Califòrnia) més temps per considerar "el bé de l'Església" abans de prendre una decisió sobre l'expulsió del sacerdot.

El document forma part de la correspondència mantinguda entre la diòcesi d'Oakland i el Vaticà sobre el cas Kiesle. La diòcesi havia recomanat la destitució del sacerdot acusat d'abusos sexuals el 1981, l'any en el qual Ratzinger va ser nomenat cap de l'organisme de l'Església al qual competeix la disciplina dels religiosos.

Ratzinger escriu en aquesta missiva que, tot i la importància de les argumentacions a favor de la destitució de Kiesle, el preocupava "el perjudici que pot causar en la comunitat dels fidels de Crist, sobre tot considerant la seva jove edat".

El reverend Stephen Miller Kiesle tenia 38 anys quan va ser sentenciat el 1978 a tres anys de llibertat condicional per abusos contra dos joves. Quan va complir la condemna va demanar la destitució i llavors la diòcesi va remetre el cas a Roma.

El portaveu de la diòcesi d'Oakland, Michael Brown, va refusar comentar el contingut de la carta, però va assenyalar que demostren que la seva diòcesi "va actuar correctament el 1978, ja que (Kiesel) va ser retirat de l'exercici del sacerdoci el 1987".

De l'altra banda, l'ajudant del portaveu del Vaticà, Ciro Benedettini, ha dit a Reuters que "el llavors cardenal Ratzinger no va encobrir el cas, sinó que va voler estudiar-lo amb deteniment pel bé de totes les persones implicades".

L'advocat de les víctimes, Jeff Anderson, considera que "allò que aquests documents demostren irrefutablement, és que el llavors cardenal Ratzinger, no només va demorar l'expulsió d'aquest sacerdot, sinó que es va estimar més protegir la reputació de l'Església per sobre del benestar dels nens". Alhora, Anderson ha explicat que els documents no van sortir abans a la llum perquè els advocats estaven concentrats a demandar la diòcesi, no el vaticà.