Un centenar de treballadors de la Diputació de Girona i d'organismes autònoms s'han concentrat aquest dimecres davant l'edifici de Palau per fer una crida a la participació aquest 1 d'octubre i apel·lant a drets com la llibertat d'expressió i el dret a vot. Al capdavant hi havia una pancarta amb la paraula 'democràcia' i s'han sentit frases com 'votarem' o 'independència'. Tot seguit, han llegit un manifest on han denunciat l'"ofensiva de repressió sense precedents" de l'estat espanyol per impedir-ne la celebració. Una de les portaveus ha explicat que, a banda de ser treballadors públics, són ciutadans de Catalunya que han volgut donar suport al "clam" i a la situació que viu el país. El document ja compta amb 200 adhesions i esperen que empleats d'altres Diputacions a Catalunya segueixin el seu exemple, ja que són els primers en fer-ho. Entre els concentrats, hi havia diputats de la corporació i el president, Pere Vila.

El document que han llegit aquest dimecres i que ja compta amb l'adhesió d'unes 200 persones denuncia la "repressió sense precedents" de l'estat espanyol per impedir que es pugui votar aquest diumenge . També reivindica la "llibertat d'expressió, el dret a la informació, la llibertat de reunió i l'exercici democràtic del vot" alhora que es fa una crida perquè es vagi a votar l'1-O. Els treballadors animen a tots aquells que "es vulguin implicar amb les nostres institucions democràtiques en favor del referèndum".

En el manifest també defensen que, en els darrers anys, els catalans han expressat la seva voluntat de ser "consultats sobre la condició i estatus polític de Catalunya" i recorda que en les darreres eleccions autonòmiques "el poble es va expressar inequívocament en favor d'encetar un procés d'autodeterminació".

En aquest sentit, els signants consideren que el Parlament de Catalunya està seguint "el mandat democràtic" i insisteixen que malgrat que s'han intentat obrir "vies de negociació" amb l'Estat per fer un referèndum acordat sempre han topat amb "negatives".

Una de les representants, Carme Renedo, ha explicat que a banda de ser treballadors públics també són ciutadans de Catalunya que no volien perdre l'oportunitat de sumar-se al "clam" del país. "No podíem fer oïdes sordes", ha afirmat.

Aquesta és la primera vegada que treballadors d'aquest ens es mobilitzen en favor del referèndum. Oriol Torrellas, un dels treballadors que ha participat en la concentració, ha destacat que el que es farà aquest diumenge és un exercici de democràcia.

Els treballadors de la Diputació de Girona són els primers d'aquesta corporació que donen suport al referèndum i esperen que els seus companys d'altres punts de Catalunya segueixin el seu exemple.

Entre els concentrats aquest dimecres també hi havia diputats, com el de la CUP, Lluc Salellas, i el d'ERC Pau Presas, així com el president de l'ens, Pere Vila. S'ha de recordar que el mateix ple de la Diputació de Girona també ha expressat el seu suport al Referèndum. L'abril passat es va aprovar per unanimitat l'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum. Els partits que hi ha representats són PDeCAT, que té la presidència; ERC, PSC, CUP i IdS.