El britànic Chris Froome (Sky), el colombià Nairo Quintana (Movistar) i l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff) seran els tres "tenors" que lluitaran com a favorits pel mallot vermell a la 71 edició de la Volta que es posa en marxa aquest dissabte des de l'Ourense balneari de Laias i finalitzés a Madrid el 11 de setembre.

Es tracta dels mateixos protagonistes que van centrar els focus en el passat Tour de França els que encapçalen una participació de luxe que completen altres figures com els colombians Esteban Chaves (Orica) i Miguel Ángel López (Astana), i Alejandro Valverde.

Cap dels grans favorits coincideix generacionalment, ja que mentre Contador comença a apuntar cap a la recta final de la seva més que brillant carrera esportiva, Froome està en plena efervescència i al seu màxim nivell ningú sembla estar en condicions de discutir la seva supremacia, i Quintana, amb un Giro en el seu haver, encara no sembla comptar amb el grau suficient de maduresa com per fer-se amb la vara de comandament de l'escamot internacional.

La carretera va dictar sentència molt aviat amb l'espanyol en forma de dura caiguda i retirada a les primeres de canvi, i el colombià no va donar la sensació en cap moment de tenir a les cames en el material necessari per a donar problemes a Froome i al seu totpoderós equip.

No obstant això, aquests tres noms no enfosqueixen de cap manera l'excel·lent pes específic d'un bon nombre d'adversaris que intentaran fer-se un lloc en el preuat podi i després veure si són capaços de donar el pas cap a la glòria i treure el cap al capdamunt .

La llista de noms no és precisament curta, el que fa que la Vuelta 2016 torni a presentar una nòmina d'excel·lents que també buscaran la seva oportunitat. A Esteban Chaves, segon al Giro, també s'uneix l'holandès Steven Kruikswijk (Lotto-Jumbo), que es va desinflar en l'últim moment vestit de rosa però voldrà demostrar que està capacitat per a aquesta empresa.

Froome vol trencar la maledicció

L'únic que arriba amb els deures fets el 2016 és Froome, ja que el britànic d'origen kenyà a París fa menys d'un mes va sumar el seu tercer Tour i els altres no van poder assaltar el seu tron ??i per tant aconseguir el seu objectiu.

No obstant això, la Vuelta és una ferida no curada en l'orgull del britànic, a qui per una o altra circumstància, però sempre diferent, en els seus quatre presències anteriors se li ha acabat negant el poder fer-se en propietat amb la preuada peça vermella.

Per Froome, 2016 sembla que pot ser l'any adequat tant per a treure la dolorosa espina de la cursa d'Unipublic com per engrandir una mica més la seva història i aconseguir un doblet en dues de les tres grans que, des que el va signar Alberto Contador a 2008 amb Giro i Volta, ningú ha estat capaç de tornar a repetir-ho.

Caldrà veure si a les carreteres franceses va ser capaç de guardar algunes forces, ja que en cap moment va donar la sensació que els seus rivals estiguessin en condicions de posar-li en dificultats, o ell mateix també estava esprement fins al límit màxim de les seves possibilitats per impedir-ho .

Nairo Quintana tornarà a ser l'aposta guanyadora de les hosts d'Eusebio Unzue en la carrera espanyola. Per aconseguir-ho primer que ha de fer és aclarir els dubtes, que per descomptat no seran poques, que li va deixar la carrera francesa.

En la Volta ha partit com a favorit en les seves dues participacions, però en cap d'elles ha pogut lluitar per la victòria final, de fet és l'únic dels tres tenors que encara no pogut trepitjar el seu podi.

La caiguda a les primeres de canvi d'Alberto Contador a França, que va acabar conduint-a l'abandonament i un dur cop psicològic, no li ha impedit aixecar per enèsima vegada, per passar pàgina i centrar-se en la carrera a la que pot igualar amb quatre victòries a salmantí Roberto Heras.

Va renunciar als Jocs de Rio 2016, per centrar alhora que ultimar la seva preparació en la passada Volta a Burgos. L'examen el va passar amb nota: va guanyar la carrera i la seva victòria va arribar amb una gran actuació en les sempre complicades llacunes de Neila.