El ple de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir, amb el suport de tots els grups excepte la CUP, concedir la Medalla d'Or al mèrit esportiu a títol pòstum a l'exjugador i exentrenador de Futbol Club Barcelona Johan Cruyff. El consistori ha reconegut el futbolista, mort el mes de març passat, per ser un «símbol del futbol mundial» compromès amb Barcelona i Catalunya, així com per convertir l'esport en una eina d'inclusió social.

El tinent d'alcaldia Jaume Asens va afirmar que el jugador va influir en la mentalitat de diverses generacions de futbolistes i jugadors a través del seu joc al Barça i va recordar que més de 70.000 persones van acudir al memorial instal·lat al Camp Nou els dies posteriors a la seva mort. Asens va apuntar que l'arribada de l'holandès a Barcelona va suposar «una glopada d'aire fresc» enmig de la «foscor del franquisme» i va destacar el seu compromís amb els valors democràtics.

De la seva banda, la regidora de la CUP María José Lecha va matisar que el seu vot contrari a atorgar la medalla a Cruyff no es deu al perfil del jugador en qüestió, sinó perquè consideren que el consistori no ha de tenir la potestat de «premiar» amb medalles «unes persones per damunt de les altres». Lecha va afegir que els reconeixements individuals «van en detriment» de les persones que treballen anònimament. La resta de formacions van votar a favor de la proposta i van aplaudir la figura de Cruyff.