El derbi Espanyol-Barça obrirà ?l'any futbolístic 2016 a Cornellà-el Prat, un partit amb els al·licients de sempre per la rivalitat existent i altres afegits: com l'estrena en un derbi del nou entrenador espanyolista Constantin Galca o la possibilitat que el Barça segueixi liderant la classificació de Primera.

Després d'un 2015 irregular, l'Espanyol estrena (16.00 h) l'any amb un derbi, el primer dels tres que es disputaran en els pròxims onze dies, en el que buscarà la primera victòria davant el Barcelona a Cornellà-el Prat.

L'inici de l'era Chen Yansheng, futur màxim accionista del club, ja es podrà veure a les samarretes del primer equip. Després de posar fi al contracte amb la companyia tecnològica Power8, Rastar Group, propietat de l'empresari xinès, s'ha convertit aquesta setmana en el nou patrocinador del club. La posada de llarg d'aquest acord serà precisament en un derbi, el primer de Constantin Galca com a entrenador dels periquitos.

Després d'estrenar-se amb dues victòries consecutives davant el Las Palmas a la Lliga i el Llevant a la Copa del Rei, el preparador romanès va viure a Sevilla dimecres passat la primera derrota des que va agafar les regnes de l'equip després de la destitució de Sergio González. Va ser en el Sánchez Pizjuán (2-0), on es van veure, de nou, bones intencions tàctiques, amb l'aposta ofensiva que tant ha defensat Galca des de la seva arribada. El principal problema, no obstant això, va ser la dificultat que van tenir els seus jugadors de materialitzar els esmentats conceptes. Els va faltar profunditat, malgrat acumular molts homes a la zona ampla, i van pagar els errors defensius, sobretot en la sortida de la pilota. Unes llacunes que, si es repeteixen davant el totpoderós Barcelona de Messi, Suárez i Neymar, li poden sortir molt cares a un equip que a casa suma quatre victòries, dos empats i dues derrotes en vuit partits. Per això, faltarà veure si el tècnic blanc-i-blau segueix fidel a les seves idees o aposta per un alineació en la qual sacrifiqui un dels tres davanters més destacats de la plantilla (Moreno, Caicedo o Marco Asensio), cosa que ja va fer en la capital sevillana, on va jugar el primer test seriós de la seva etapa. Per aquest partit, no podrà comptar ni amb Víctor Sánchez, que pateix un trencament fibril·lar al bíceps femoral, ni amb José Alberto Cañas, que es va fracturar a Sevilla un dit del peu esquerre. Tot apunta que Abraham González i Pape Diop ocuparan el seu lloc.

En qualsevol cas, Galca buscarà ser el primer tècnic a derrotar el Barcelona a Cornellà-el Prat, on des de la seva inauguració l'any 2009 sumen quatre derrotes i dos empats contra els blaugrana. Una victòria permetria a l'Espanyol allunyar-se de les posicions de descens, a sis punts, assentar-se a la zona còmoda de la classificació i acontentar, així, el futur màxim accionista.

Per la seva part, i després d'un any magnífic -l'Athletic va ser l'únic que va ser capaç d'evitar el complet blaugrana amb la seva victòria en la Supercopa d'Espanya-, el Barça torna amb energies renovades. Serà l'últim partit en el qual no podrà comptar amb Arda Turan i Aleix Vidal, fitxatges de principis de temporada i que encara no han debutat per la sanció imposada per la FIFA al Barça arran del cas La Masia. El 2015 tot han estat bones notícies per als blaugrana. Cinc títols (Lliga, Champions, Copa, Supercopa d'Europa i Mundial de Clubs), a més de batre el rècord de gols en un any i mostrar el seu múscul competitiu amb els davanters Leo Messi, Luis Suárez i Neymar, decidits a marcar una època al futbol mundial.

Però el partit d'avui serà complicat per als blaugrana, com ho són sempre els derbis. El Barça va acabar l'any amb una golejada davant el Betis (4-0), que li permet mantenir el lideratge malgrat tenir un partit menys. Davant de l'Espanyol, Luis Enrique posarà en joc Piqué, Alba i Iniesta, que van descansar davant els andalusos, encara que podria donar descans a algun titular més, a causa de l'ajustat calendari d'aquest mes de gener i que ?continuarà el pròxim dia de Reis amb un altre partit davant els blanc-i-blaus, aquesta vegada corresponent a la Copa i que es jugarà al Camp Nou.