Pere Barceló, Josep Maria Quintana, David Garcia i Francisco Cardosa són els quatre àrbitres de futbol gironins de més categoria. Xiulen a Tercera divisió, i per sobre d'ells, no hi ha cap altre col·legiat principal ni a Segona B, ni a Segona A ni, per descomptat, a Primera, on des de la retirada de Jesús Téllez no s'hi ha tornat a arribar. Barceló i Quintana, però, estan en condicions de trencar aquest sostre que darrerament es resisteix. I no només això: disposen de prou potencial com per pensar que a mitjà termini algun d'ells pugui arribar a l'elit.

De moment ja han superat dos talls a Catalunya i estan a les portes de passar a les últimes proves a Madrid. Si tot va bé, la temporada vinent hi podrien ser tots dos, o com a mínim un, a Segona divisió B, categoria on fa més d'una dècada que no hi ha cap representant de l'arbitratge gironí. Els últims que hi van arribar van ser Fabià Gutiérrez, Martín Fuentes, Miquel Noguer i Salvador Elías, precisament l'actual responsable del Comitè d'Àrbitres de la demarcació.

Una vintena de places en joc

En joc, a tot l'Estat, hi ha una vintena de places d'ascens de Tercera a Segona B. Pere Barceló i Josep Maria Quintana ja han superat dos talls a Catalunya -un programa de detecció de talents arbitrals va arrencar amb 14 candidats i ara només en queden 4- amb proves físiques i tècniques. Encara s'haurà de fer un últim descartat, per tal que els tres millors àrbitres catalans de Tercera siguin els qui finalment optin a la darrera fase a Madrid.

Xiular partits del play-off d'ascens a Segona B, els informes que d'ells en facin els informadors, i els resultats de les proves que hauran de superar acabaran de determinar si passen un tall que Barceló, la temporada passada, va estar molt a prop de superar.

Elías es mostra "satisfet" per la bona evolució de l'arbitratge gironí i destaca el "potencial" que tenen tant Pere Barceló com Josep Maria Quintana. El primer, amb 29 anys, afronta els últims intents per fer el salt (l'edat màxima per a arribar a Segona B és als 30). Quintana, en canvi, amb 22, té un prometedor futur per davant.

A mitjà termini la il·lusió del Comitè d'Àrbitres de Girona seria que algun col·legiat de la demarcació arribés al futbol professional (LFP), on des de la retirada de Jesús Téllez Sánchez el 2006 no s'hi ha tornat a arribar. Girona sí que té un àrbitre assistent internacional a Primera (Xavier Aguilar) i dos assistents més a Segona A (Rafael Orellana i Ramón García Salas), que solen acompanyar l'asturià González Fuertes.