La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat avui abans de començar la reunió amb el vicepresident català, Oriol Junqueras, que l'Executiu considera que "és un bon moment per al diàleg" tot i que "no té capacitat" per negociar un referèndum d'autodeterminació.

Soraya Sáenz de Santamaría, que s'ha reunit aquesta tarda amb Junqueras a la seu de la Conselleria d'Economia de la Generalitat, ha apuntat que "un govern pot parlar del que pot parlar, i el Govern d'Espanya, igual que el de Alemanya o l'italià, no té capacitat per decidir sobre el referèndum, perquè això correspon decidir-ho al conjunt del poble espanyol".

Segons la vicepresidenta del Govern, "si en aquesta reunió ens centrem en el que Junqueras pot fer i el Govern també pot negociar, llavors serà fructífera".

Ha insistit, en aquest sentit, sobre la pretensió de Junqueras de parlar també del referèndum, que "ell ??sap perfectament que no forma part de l'àmbit de disposició del Govern d'Espanya".

"Tampoc forma part de la disposició dels governs del nostre entorn, on els seus diferents tribunals constitucionals han deixat molt clar el que es pot i no es pot fer respecte als referèndums d'autodeterminació", ha precisat.

Ara bé, ha matisat, "Junqueras i jo tenim una obligació, que és treballar junts perquè els ciutadans de Catalunya tinguin els millors serveis públics, un bon nivell de sanitat, de serveis socials i de finançament, d'infraestructures, i per això jo vinc a transmetre-li quina és la posició del Govern d'Espanya i quins són els seus projectes per a Catalunya, en temes molt importants en els quals hauríem de col·laborar ".

Segons la vicepresidenta, "és bo contraposar punts de vista pel que fa als pressupostos i jo vinc amb aquesta voluntat, perquè crec que és un bon moment per al diàleg i per l'enteniment, cosa que estan transmetent tots els presidents autonòmics des de diferents fòrums" .

Sobre el que espera de la trobada, ha indicat que "seguirà havent-hi més reunions, i hi ha alguns dels 45 temes que la Generalitat va plantejar que ja estan resolts; vull parlar d'això, i per exemple en matèria energètica, crec que amb el decret sobre el bo social que hem aprovat hem fet un pas important, que espero que compti amb l'aprovació també del govern català ".

Pel que fa a la negativa del president Carles Puigdemont a assistir a la propera reunió de presidents autonòmics, Soraya Sáenz de Santamaría ha assenyalat que "seria bo que assistís però, en qualsevol cas, els ciutadans de Catalunya estaran representats pel Govern d'Espanya que també és dels catalans i per als catalans "