Pedro Sánchez renúncia a tirar la tovallola al PSOE tot just un mes després de dimitir com a secretari general del partit en el penúltim Comitè Federal i només dos anys i dos mesos després que fos proclamat per sorpresa com el relleu d'Alfredo Pérez Rubalcaba.

Ara, amb un partit trencat, Sánchez es veu obligat a abandonar després d'haver promès fer-ho si no sortia endavant la seva idea de trucar a un Congrés per renovar el càrrec.

Sánchez, que va creure acariciar a la primavera la possibilitat de ser el primer president del Govern que no guanyava unes eleccions, ha protagonitzat una marxa plena d'obstacles, en bona mesura dins del seu partit.

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, és pare de dues nenes amb la seva dona, Begoña Gómez: Ainhoa, de 10 anys i Carlota, de 8. El líder del PSOE va casar amb la seva dona el 2006 en una cerimònia oficiada per l'exministra Trinidad Jiménez , a la qual considera la seva padrina política.

L'any 2014, la trajectòria del diputat Sánchez va marcar un punt d'inflexió. Quan al maig de 2014 Alfredo Pérez Rubalcaba va decidir abandonar la Secretaria General del PSOE, molts van ser els que van demanar noves cares que lideressin un partit en hores baixes. Va ser llavors quan Pedro Sánchez, aleshores diputat per Madrid, va decidir presentar-se a les primàries socialistes amb un objectiu clar: trencar amb el passat del partit i recuperar la il·lusió dels votants.

Finalment Sánchez va aconseguir imposar-se als seus dos oponents, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias. En poques setmanes, un militant desconegut per a la gran majoria de votants aconseguia fer-se amb la Secretaria General i, llavors, van arribar les inevitables comparacions amb José Luis Rodríguez Zapatero.

Molt aviat, Sánchez, un apassionat del bàsquet que va arribar a jugar a l'Estudiantes fins als 21 anys, va viure una primera crisi en el partit al destituir Tomás Gómez com a secretari general del PSOE a Madrid, substituint-lo per una gestora.

A finals de juny de 2015, el Comitè Federal del PSOE va proclamar a Sánchez com a candidat a les eleccions generals del passat 20D, una altra fita en la seva trajectòria. Aquell mateix dia va nomenar a César Luena com el seu número dos.

En les eleccions generals de 2015, el PSOE va repetir com a segona força política amb 90 diputats, tot i que va treure el pitjor resultat de la seva història en percentatge de vots.

Després de diverses setmanes de negociacions i de rondes de consultes amb Felipe VI, el Rei li va proposar com a candidat a ser investit president del Govern el 2 de febrer del 2016.

A la fi d'aquest mateix mes, Sánchez va signar un pacte amb el líder de Ciutadans Albert Rivera de cara a la seva investidura, però finalment no va obtenir els suports necessaris per ser investit el 4 de març i es va convertir en el primer president fallit de la història de la democràcia amb 131 vots a favor (PSOE, Ciutadans i Coalició Canària) i 219 vots en contra (la resta de diputats).

Sánchez va tornar a ser el candidat del PSOE el 26J, en els segons comicis en menys de sis mesos. El resultat, 85 diputats, va empitjorar el del 20D, però el partit es va consolar en evitar el 'sorpasso' de Podemos que algunes enquestes havien pronosticat.

Des de llavors, el líder del PSOE va rebutjar qualsevol tipus de negociació per donar suport o abstenir-se davant d'un govern de Mariano Rajoy i del PP. Però la dificultat d'articular una majoria alternativa clara i els mals resultats electorals a Galícia i el País Basc van fer créixer l'oposició interna al PSOE i van accelerar la seva sortida.

Diumenge passat, després del Comitè del PSOE que va aprovar abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy, ja va advertir amb un enigmàtic missatge que no abandonaria la lluita per un PSOE diferent. Ho va fer a través d'un missatge a Twitter en què va demanar "que la militància recuperi i reconstrueixi" el partit, mentre suggeria que alguna cosa podria passar en aquest sentit.