El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que la declaració d'inici del procés d'independència que Junts pel Sí i la CUP van registrar dimarts al Congrés "és un fet gravíssim, irresponsable i antidemocràtic". "És una provocació antidemocràtica perquè demostra la manca de respecte davant el veredicte de les urnes", que van demostrar que "no existeix una majoria de ciutadans a favor de la independència", ha dit. A més, segons Sánchez, és una "irresponsabilitat" perquè "utilitza les institucions per situar Catalunya fora de la il·legalitat" i perquè "suposa confondre una inestable majoria parlamentària amb un salvo-conducte per al·ludir el compliment de la llei i substituir-la per l'arbitrarietat dels qui han posat aquest desafiament sobre la taula". "La desobediència de la Constitució i la Llei mereix la condemna política més severa", ha conclòs.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions a la compareixença que ha ofert per presentar el document de les bases de la reforma de la Constitució que els socialistes volen impulsar la pròxima legislatura.

El líder del PSOE ha negat que Catalunya i Espanya estiguin en un carreró sense sortida i ha recordat que el PSOE "sempre estarà" a la defens de la "unitat d'Espanya, la legalitat i la Constitució" perquè "només elles ens emparen i defensen de tota arbitrarietat".

Segons Sánchez, els sobiranistes porten "a la desconnexió d'una societat profundament europeista d'Europa, i al trencament de la concòrdia, la bona política i la bona democràcia". "Sabem que els que pretenen situar Catalunya fora de la legalitat constitucional conduiran a la fractura social, política, a incrementar la frustració i a generar un enfrontament entre catalans i amb els espanyols", ha dit.

Malgrat aquest fet, ha assegurat que davant de "determinats problemes" polítics com el que s'ha plantejat a Catalunya "no n'hi ha prou amb la llei", i el PSOE creu que cal "una alternativa" en forma de reforma de la Constitució que reculli "el reconeixement de les singularitats" de territoris com Catalunya.

"Hi ha una solució a la confrontació i divisió que es viu a Catalunya, i passa per la renovació del pacte constitucional que proposem els socialistes", ha afirmat. Segons Sánchez és "l'única solució política que hi ha sobre la taula" que, a més, és "integradora" i permet que les aspiracions d'autogovern "no es vegin frustrades".

Sánchez ha comparegut després que l'executiva del partit hagi donat llum verda al document que planteja una reforma constitucional en cinc àmbits generals, entre els què hi ha un nou model federal de l'Estat, però també un enfortiment dels drets socials, una revitalització de l'estat de dret, una reforma de les institucions democràtiques i un enfortiment de la connexió amb la UE.

Algunes mesures concretes són una renda mínima vital, la reforma de l'article 135 per concretar el principi d'estabilitat social i no només el d'estabilitat pressupostària, més igualtat entre homes i dones, i nous mecanismes per al nomenament de membres dels òrgans constitucionals.

En matèria territorial un respecte a les "singularitats" tot i que no el reconeixement del caràcter de Catalunya com a "nació", i una reforma del Senat perquè esdevingui una "autèntica cambra de representació territorial".

Amb tot, Sánchez ha afirmat que és una reforma "parcial" de la Constitució i el PSOE no planteja, en cap cas, l'obertura d'un procés constituent perquè el considera "innecessari". Segons ha afirmat la seva proposta de reforma ofereix "respectes clares" a les necessitats de la societat espanyola.