Girona

Puja un 33% la facturació de les empreses sureres en els darrers tres anys

En l´última dècada el sector ha perdut més de la meitat de les companyies, passant de 70 a 30

04.06.2016 | 20:11
Els premiats amb el Gla d´Or.

Petita revifalla del sector surer català. Després d´anys de dificultats, les empreses catalanes del suro han registrat un increment del 33% de la facturació els darrers tres anys. No obstant això, des del 2006 el sector ha perdut la meitat de les seves companyies, passant de 70 a les 30 actuals a causa del procés de redimensió i concentració empresarial dins d´un nou mercat global. Avui en dia, les empreses sureres catalanes – amb seu a l´Empordà, el Gironès i la Selva- donen feina a 550 persones i facturen 170 milions d´euros (MEUR). Més del 60% del que produeixen s´exporta, principalment a França, Argentina, Itàlia o Portugal. Actualment a Catalunya hi ha 80.375 hectàrees de suredes d´on s´extreu unes 4.500 tones de suro anuals. De cara al futur, les empreses volen posar tots els esforços en l´àmbit de la innovació perquè el tap de suro passi de ser un producte bàsic o útil a un element enològic, que permet l´evolució dels vins. Aquests són algunes de les dades que s'han donat a conèixer des de l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya, l'AECORK.

Aquest divendres, l´Associació d´Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) va celebrar la 25a edició dels Premis Gla d´Or al Mas Marroch de Vilablareix, al Gironès. Aquests són uns premis que es van crear l´any 1990 per guardonar persones i entitats que han contribuït a millorar i donar a conèixer les qualitats, importància i futur del suro com també premiar els que comparteixen les mateixes inquietuds i valors que el sector surer.

Durant aquest quart de segle, directors, caps de bodegues, líders d´entitats del món vitivinícola, representants del sector gastronòmic, col·lectius vinculats al medi ambient, periodistes o investigadors han estat premiats amb aquest guardó. És més, aquest divendres a Vilablareix van assistir-hi antics premiats reconeguts com el president d´honor del grup Freixenet, Josep Ferrer, en Christophe Brunet, membre de l´associació internacional que aplega alguns dels millors productors de vins i xampany del món, la Primum Familiae Vini, el gerent de Vins i Licors Grau, Jordi Grau, la segona distribuïdora de l´estat espanyol, l´activista naturalista José Luis Gallego, o el doctor en Ciències Ambientals, Martí Boada.

Durant l´acte es va posar especial atenció en recalcar la importància del sector surer pel manteniment del paisatge i de la cultura. El president d´AECORK, Joan Josep Puig, va detallar algunes de les dades principals del sector. Després de la davallada de la facturació dels darrers anys, entorn del 15%, des del 2013 les 30 empreses sureres catalanes registren pujades anuals de l´11%. "En total en els últims tres anys han augmentat un 33% la facturació, el volum mig de facturació per empresa ha crescut de 3,5 a 5,5 milions", assenyala.

Actualment, existeixen unes 30 empreses sureres catalanes que facturen 170 milions d´euros i tenen 550 treballadors. Es localitzen principalment a la zona de l´Empordà, el Gironès i la Selva. Els seus principals productes són els taps de cava (65%), els taps per vins tranquils (30%) i d´altres productes (5%). Concretament, des de l´entitat calculen que produeixen uns 2.700 milions de taps de suro entre totes les companyies; 1.300 milions per cava o xampany que representen el 60% a nivell mundial i 1.400 milions de taps de vi que suposen entre un 10 i un 12% a nivell mundial.

"Tenim clar que en els últims deu anys hem perdut la meitat dels negocis però no ha tingut una traducció directa pel que fa a la facturació perquè les empreses s´han dimensionat i concentrat, ara són més grans perquè el mercat també és més global", ha explicat Puig. El sector va notar molt la crisi econòmica, sobretot durant el 2008 i 2009.

De cara al futur, des del sector empresarial surer assenyalen que volen apostar per la innovació. "Volem que els taps deixin de ser un sistema de tapament per convertir-se en un producte més enològic, vinculat amb el món del vi i que permet que aquestes begudes evolucionin amb el pas del temps", ha precisat el president.

Pel que fa a l´exportació, Puig ha destacat que ja exporten més del 60% del que produeixen. Si es tracta del tap natural de suro el mercat principal és França (38%), seguit d´Argentina (11%), Itàlia (10%), Portugal (10%), Estats Units (8%) o Suïssa (5%). En l´àmbit del tap de cava, França és el país que més importa taps espanyols i catalans, un 49%, seguit d´Itàlia (23%), Estats Units (8%), Alemanya (7%), Australia (4%) i Argentina (3%).

Aquest divendres, el Departament d´Agricultura van assegurar que volen sumar-se a la cadena de valor del suro i ajudar en el que calgui per fer d´aquest material un motor econòmic i social del territori, un paradigma de la sostenibilitat i una indústria capdavantera a nivell mundial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema