Obres pendents

Les cambres posen Vilamalla com exemple dels oblits del Ministeri de Foment

El president de la Comissió d'Ordenació del Territori ha denunciat que hi ha moltes obres adjudicades que no s'estan fent per "interessos polítics"

21.11.2015 | 09:17

La Comissió d'Ordenació del Territori del Consell de Cambres de Catalunya reclamarà al Ministeri de Foment i a la resta de grups parlamentaris una clara aposta pel transport de mercaderies que s'ha de visualitzar mitjançant les inversions pendents d'executar tant en la xarxa viària com ferroviària catalana. La Comissió s'ha reunit aquest divendres a Lleida i, entre d'altres punts, ha estudiat l'estat de les diferents xarxes viàries però també la necessitat d'impulsar el transport ferroviari de mercaderies. Els acords que se sotmetran dilluns a la ratificació del Plenari del Consell de Cambres. El president de la Comissió, Domènec Espadaler, ha assegurat que hi ha moltes obres adjudicades que no s'estan fent per "interessos polítics" i que en canvi s'estan destinant molts més diners al transport de passatgers en alta velocitat a Galícia o Portugal enlloc d'invertir-los en el transport de mercaderies perquè "les mercaderies no voten, però les persones si".

Segons han destacat en un comunicat, "un dels instruments clau per a impulsar el moviment de mercaderies és la inversió ferroviària". En aquest sentit, les demandes passen per impulsar el Corredor del Mediterrani, però també dels eixos que enllacen ciutats mitjanes com Lleida i Manresa amb els ports que subministren les matèries primeres necessàries per a la seva economia (el cereals per a fer pinso, en el cas de Lleida o el trasllat de productes com la sal de Súria); finalitzar les terminals intermodals que hi ha projectades al territori català; o adaptar l'ample internacional dels trams de línia convencional que quedin alliberats dels tràfics de passatgers.

El president de la Comissió d'Ordenació del Territori del Consell de Cambres, Domènec Espadaler, ha estat molt crític en aquest sentit i ha apuntat a "interessos polítics" que explicarien que hi ha moltes obres adjudicades que no s'estan fent. A tall d'exemple, Espadaler ha explicat el cas de Vilamalla (Alt Empordà), on una inversió de només 4 milions d'euros que consisteix en connectar el centre intermodal (750 metres de via) impedeix a dues empreses incrementar la seva activitat a la zona. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó ha destacat la importància de "no deixar desconnectades les comarques d'interior com Lleida o Manresa, ja que estar connectades amb els ports de Tarragona i Barcelona és clau per a abastir la industria agroalimentària que s'hi desenvolupa".

Les cambres catalanes també destaquen que els beneficis del transport de mercaderies ferroviari incideixen alhora en el medi ambient, amb una reducció de les emissions que afecten el canvi climàtic; però també en la reducció dels accidents a les carreteres catalanes ja que el volum de vehicles pesants que hi circularia seria molt inferior. En el que va d'any, a les principals artèries de Lleida (A2, N-240 i C-12) s'han registrat 5 accidents mortals i hi ha hagut 25 ferits greus. En tots els accidents mortals hi havia implicat o bé un vehicle pesant o bé una furgoneta, mentre que en el cas dels ferits greus, la presència de vehicles pesant suposa el 36%.

Pel que fa a la xarxa viària, des de la Comissió d'Ordenació del Territori del Consell de Cambres de Catalunya s'ha insistit en la finalització de les inversions en infraestructures que han avançat ben poc des del 2013 i entre les que s'hi troba l'autovia continua de Sud a Nord aprofitant el desdoblament de la N-340, la construcció de l'autovia orbital B-40 i el planificat desdoblament de la N-II, el nou accés viari al Port de Barcelona, l'eix Cantàbric - Mediterrani tant pel que fa al tram de Tarragona com al de Montblanc – Lleida entre d'altres "com les connexions intermodals amb els corredors ja que sense aquestes és molt difícil que els corredors siguin rendibles", ha dit Espadaler. Des de la Comissió s'insisteix que les infraestructures són imprescindibles per a la dinamització econòmica i la creació de llocs de treball, però també per millorar els fluxos amb d'altres mercats de la Unió Europea o amb països tercers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema