La novel·la 'La força d'un destí', de Martí Gironell, ha estat la més venuda en català aquest Sant Jordi segons la llista que elabora anualment el Gremi de Llibreters de Catalunya. En castellà, el primer lloc l'ha aconseguit 'Las hijas del Capitán', de María Dueñas. La novel·la de Gironell ha estat seguida per 'Jo soc aquell que va matar Franco', de Joan-Lluís Lluís; per 'La dona de la finestra', el best seller nord-americà d'A. J. Finn; per 'Quan érem els peripatètics', que segueix les aventures dels personatges de la popular sèrie de TV3, en aquest cas descrites per Héctor Lozano, i per 'La novel·la de Sant Jordi', de Màrius Serra. Pel que fa a les vendes des del Gremi consideren que seran similars a les de l'any passat.

Pel que fa a les obres de ficció en castellà, després del treball de Dueñas els lectors s'han decantat per 'Patria', de Fernando Aramburu; per 'La mujer en la ventana', d'A. J. Finn; per 'Fuimos canciones', d'Elisabet Benavent, i per 'La tierra maldita', de Juan Francisco Ferrándiz.

Pel que fa a la no ficció, en català s'ha imposat 'Operació urnes', de Xavier Tedó i Vicens Estaran, mentre que en castellà ha estat 'Las almas de Brandon', de César Brandon Ndjocu. El top cinc en català l'han completat 'Bon dia, són les vuit!', d'Antoni Bassas; 'Dies que duraran anys', de Jordi Borràs; 'Per la llibertat', de David Fernàndez i Toni Soler, i 'La invasió dels robots i altres relats d'Economia en colors', del mediàtic economista Xavier Sala i Martín.

En castellà, el llibre de Brandon ha estat seguit de 'Piel de letra', de Laura Escanes; de 'España quedó atrás', de Ramón Cotarelo; de 'Nada es tan terrible', de Rafael Santandreu, i de 'Sin censura', de Miguel Ángel Revilla.

El Gremi de Llibreters de Catalunya ofereix també un rànquing dels llibres més venuts en l'àmbit infantil i juvenil tant en català com en castellà. En català, els cinc primers han estat 'Contes de bona nit per a nens rebels', d'Elena Favill i Francesca Cavallo; la segona part del mateix llibre, publicat per les mateixes autores; 'El meu primer llibre de Sant Jordi', de Màriam Ben-Arab Canela; 'Germans!', de Rocio Bonilla, i 'El monstre de colors', d'Anna Llenas.

En castellà, els més venuts han estat 'The Crazy Haacks y la cámara imposible', de The Crazy Haacks; 'De (casi) todo se aprende', de Paula Gonu; 'El principito', d'Antoine de Saint-Exupéry; '¡Aventuras en Londres!', de Martina D'Antiochia, i 'Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes', d'Elena Favilli i Francesca Cavallo.

Des del Gremi de Llibreters de Catalunya s'ha destacat el fet que Sant Jordi s'ha escaigut aquest any en dilluns, i que això ha permès que hagi començat ja el cap de setmana. Això, sumat al bon temps, fa augurar als llibreters que les vendes seran, com a mínim, igual que les de l'any passat.

Com a novetat d'aquest any, el Gremi ha participat en una iniciativa de l'Agència Catalana de Turisme en virtut de la qual una vintena de periodistes europeus de deu països han conegut i viscut Sant Jordi i el Dia del Llibre en un acte conjunt a la Casa de les Punxes de Barcelona.

Les claus dels èxits d'aquest Sant Jordi

Martí Gironell i els llibres del procés han estat dos dels noms que han destacat en un Sant Jordi que pot "igualar o millorar" la festivitat de l'any passat, segons apunta la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer. Ferrer detalla que, per ara, "només tenen sensacions" però que aquestes "són boníssimes". El clima i la coincidència en un dia feiner han estat aliats dels llibreters per arrodonir un bon ritme de vendes del cap de setmana previ.

Ferrer també ha explicat les claus de l'èxit de vendes de Martí Gironell. El periodista garrotxí, que va debutar en la literatura fa poc més d'una dècada amb 'El Pont dels Jueus', ha triomfat aquest Sant Jordi amb la història de Ceferino Carrión. "Explica històries d'una manera que tots hi entrem i el premi també ajuda", ha subratllat la presidenta del Gremi sobre la prosa de Gironell.

Finalment, els llibres que han tractat el procés català en general i l'1-O en particular també han destacat entre els més venuts. Un èxit que Ferrer considera que no ha "substituït" les compres dels lectors ja que s'ha combinat amb la compra d'una novel·la.