El document del mes publicat per l´Arxiu Municipal de Roses aquest novembre al seu apartat de la web www.roses.cat, és el subestabliment de quatre vessanes de vinya datat del´1 de juny de 1834. Més enllà de l´interès del contracte des d´una vessant econòmica i social, el document serveix per mostrar les deformacions de topònims experimentades a la població al llarg del temps.

El document descriu el subestabliment de quatre vessanes de vinya situades al territori del mas Roig, Molinas o terres de l'Organista, al senyor Sebastià Danés, menestral de Roses, per part de Francisco Delhom, apoderat d'Isabel Borrell, la seva esposa. En base a aquest contracte, la família Danés va passar a treballar aquestes terres, a partir de l´1 de juny de 1834 i durant els anys successius.

L´Arxiu Municipal fixa l´atenció en la descripció d´aquella peça de terra. En el moment de descriure la vinya, Delhom descriu que es troba a Roses, en el territori del Mas Roig (l'antic nom del mas d'en Coll) o Molinas o també coneguda com les terres de l'Organista. És, segurament, una descripció extreta de l'escriptura que tenien a casa, on els notaris acostumaven a fer un recull dels topònims vigents i no vigents.

Les terres de l'Organista són una zona coneguda avui dia, per deformació del topònim, com a l'Argonista, tot i que també s'ha vist escrit Argonauta (que fa referència als tripulants de la nau Argo) i Argumista. La davallada del sector primari al llarg del segle XX és una explicació de la pèrdua o deformació del topònim.

És comú a altres poblacions del país identificar algunes terres amb un ofici o benefici eclesiàstic pel fet que eren les que donaven les rendes per mantenir-lo. En el cas de les terres de l'Organista eren les terres de les quals se n'extreien els diners per pagar les despeses de l'organista que toqués a Roses, ofici ben present al llarg de la història de l'església, com es desprèn de la documentació de moltes parròquies en les quals hi figurava aquest càrrec.

L´Arxiu Municipal detalla en l´anàlisi del document altres consideracions respecte als propietaris, domini de les terres i condicions establertes per millorar-les, que serveixen per acostar el lector a la realitat de l'època, així com el cas de la variació d´altres topònims de carrers i llocs de Roses, com Els Grecs, la plaça de l´Àngel o el carrer Porthos.