L'arxiu històric de Figueres conserva encara documents que revelen com pels volts de 1816 la ciutat ja comptava amb un espai dedicat al teatre, ubicat al solar de l'actual Museu Dalí. El 1850 arribaria la inauguració del primer teatre municipal -ara el Dalí- i a principis del segle XX, El Jardí. Tot i que aquest darrer va estrenar-se el 1914, no va ser fins al 1916 que hi van començar a actuar companyies líriques arribant a convertir aquest espai en el centre teatral més important de la ciutat. Per commemorar el centenari així com els 25 anys de la reforma que s'hi va fer el 1991, l'Ajuntament prepara actes com conferències o una mostra fotogràfica. També ha elaborat una programació teatral de primer ordre i farà el projecte per abordar una remodelació de la platea.

Situat en ple centre de la ciutat, l'emblemàtic edifici es va inaugurar l'any 1914, dins d'un espai anomenat Horta d'en Gayolà. El va promoure el propietari d'una de les centrals hidroelèctriques que donaven electricitat a la ciutat, Pau Pagès Lloveras, i va ser concebut inicialment com a cinema. Dos anys després, hi van començar a actuar diverses companyies combinades amb sessions de cinema fins que als anys vint es converteix en un referent amb companyies que hi fan estades llargues. Malgrat això, als anys seixanta l'activitat teatral pràcticament hi desapareix i al 1983 l'Ajuntament decideix comprar-lo donant un nou impuls al teatre amb representacions com El Cafè de la Marina.

La gran remodelació va arribar el 1991 reduint les localitats de 1.500 a 941 i millorant-ne les instal·lacions.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez (PSC), diu que amb el temps El Jardí ha sabut trobar el seu espai dins la programació teatral de les comarques gironines i que l'aposta de l'Ajuntament per commemorar el seu primer segle d'història passa justament per programar espectacles de qualitat a preus assequibles. Però no només això.

També s'està treballant per oferir conferències i una exposició de fotografies que facin un repàs històric de l'espai. "Estem de doble aniversari i, a més, sabem que fa 200 anys que Figueres és una ciutat teatral", assegura. En aquest sentit, recorda que el 1991 ja es va fer un llibre amb motiu de la reforma i diu que ara el millor que es pot fer per commemorar-ho és "exhibir l'activitat teatral". D'altra banda, explica que el Govern municipal ha previst al pressupost d'enguany una partida de 10.000 euros per fer el projecte de rehabilitació de la platea (pati de butaques). "És ara mateix la prioritat i creiem que ho podrem abordar entre el 2017 i el 2018).

A banda d'El Jardí, la ciutat compta amb dos espais més dedicats al món cultural: la Catequística i el recentment inaugurat auditori dels Caputxins.