El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) obre la seva tretzena edició el proper dimarts, 27 d'agost, a les 19 h del vespre, al Teatre Municipal de Girona, amb l'espectacle UAP 13, coordinat per la companyia Cràdula Teatre, de Cassà de la Selva. Es tracta d'un projecte col·lectiu, realitzat amb vint-i-sis centres educatius, que, sota la direcció artística de Món Bover, reunirà sobre l'escenari més de cent joves de les comarques gironines.

El director del Festival, Martí Peraferrer explica que aquesta edició número tretze s'ha plantejat amb la voluntat de continuar explorant "un nou model de mostra teatral internacional, creant nous públics i combinant cada vegada més la presentació d'espectacles teatrals no professionals d'arreu del món amb la participació del col·lectiu d'actors i actrius de teatre amateur de les comarques de Girona".

És per això que dins la programació oficial del FITAG 2013 s'ha augmentat la participació de companyies teatrals amateurs gironines i s'ha apostat per projectes participatius, oberts i amb resultats visibles per al públic del Festival, com ara tallers, xerrades, microteatre en un dels museus de la ciutat o coproduccions.

Entre els projectes més destacats, cal esmentar les dues coproduccions internacionals que aquest any es podran veure. La primera serà la companyia d'Israel Teatre de Netanya, amb l'obra Oh, Dios!, que incorpora en el seu muntatge una actriu de casa nostra, i la segona proposta és l'obra El imbécil o El delirio de Luca, en què un actor mexicà i un d'argentí treballaran amb tres actors seleccionats de l'Aula de Teatre de Palafrugell.

També en aquesta edició de 2013 la direcció del Festival ha incorporat a les tasques de producció, administració i gestió interna dotze membres de la companyia Teatre de Contacte.

Vint-i-sis espectacles

En total, durant els cinc dies que durarà el Festival hi ha programats vint-i-sis espectacles a càrrec de vint-i-quatre companyies teatrals, nou de les quals són de les comarques gironines (Fornells de la Selva, Arbúcies, Llagostera, Vilablareix, Girona, Palamós, Cassà de la Selva i dues de Figueres); dues són catalanes, provinents de Barcelona i de Vilanova i la Geltrú; tres provenen de l'Estat espanyol (de Bilbao, d'Alaquàs, i d'Alcalá de Henares), i la resta provenen de Rússia, Tunísia, Romania, França, Itàlia, Bèlgica, Argentina, Israel i Mèxic.

Totes aquestes actuacions es realitzaran diàriament en els quatre espais habituals amb els quals compta el FITAG a la ciutat de Girona: la sala La Planeta, el Teatre Municipal, el pati de la Casa de Cultura i el pati de les Magnòlies, a més del Museu d'Història dels Jueus (amb el Microteatre, inaugurat l'any passat gràcies a la col·laboració amb l'Ajuntament de Girona) i l'Auditori Viader (amb la inauguració aquest any del Petit FITAG).

Les obres de teatre que componen el FITAG d'aquest any es representen del 27 al 31 d'agost, simultàniament, entre les 18 h, 19.30 h, 20 h, 22 h i 24 h, als quatre emplaçaments esmentats.

Microteatre

Els dies 28, 29, 30 i 31 d'agost, d'11 a 13 h, al Museu d'Història dels Jueus, una quarantena d'actors i actrius amateurs de les comarques gironines presentaran sis històries breus sota la direcció escènica de Ramon Perera i la direcció musical de Rafael Vega.

Cal inscriure's a l'activitat i triar grup, hora i dia al web del FITAG o al del Museu d'Història dels Jueus.

Homenatge a Cacho Sureda

A més, al pati del Museu d'Història dels Jueus, els dies 30 i 31 d'agost, a les 20 h, s'hi podrà veure un monòleg de procedència argentina dirigit per Graziela Sureda, filla del recentment desaparegut fundador del Teatro Girona a Belén de Escobar (Argentina). Aprofitant l'estada d'aquesta actriu i directora, i en el marc de col·laboració del FITAG amb Televisió de Girona (que, com sempre, emetrà sis programes especials de mitja hora durant els dies del Festival), s'han editat 350 còpies del documental estrenat en l'edició de 2009, titulat De Girona al Girona, que parla de l'experiència d'aquesta institució fundada en la distància per un admirador de la nostra ciutat, Cacho Sureda.

Petit FITAG

La novetat d'enguany és la presentació del Petit FITAG, destinat als més petits. Els matins del dijous 29, divendres 30 i dissabte 31 d'agost, d'11 a 13.30 h, a la Casa de Cultura de Girona, s'oferiran propostes teatrals per al públic infantil generades per actors i actrius de teatre amateur. L'entrada és gratuïta.

A més, durant aquesta setmana prèvia al Festival s'està duent a terme un Taller de titelles d'espuma a càrrec del professor argentí Armando Rodríguez Macchi, en què s'han apuntat gratuïtament deu alumnes gironins, els quals podran mostrar els seus treballs dins la programació del Petit FITAG.

FITAG als Municipis

A banda de la ciutat de Girona, hem d'afegir també els cinc pobles gironins que aquest any acullen el FITAG als Municipis: la Jonquera, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palafrugell i Palamós, que acolliran els espectacles Ratas (d'Atakados, País Basc), Popol-Vuh, soplo de vida (de la companyia de teatre del Centro Cultural Jalil Gibrán, Mèxic), El imbécil o El delirio de Luca (la producció internacional de Mèxic, Argentina i Catalunya, de la companyia La Isla, Vizconde Producciones i l'Aula de Teatre de Palafrugell), Comedy of Love or 33 Misfortunes (de Grotesque, Rússia) i Hurem - The Human Condition (de la companyia Mircobis, Romania).

FITAG de Nits

Del 28 al 31 d'agost, a partir de les 24.30 h i fins a les 3 h de la matinada, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, es realitza el FITAG de Nits, a l'escenari FITAG de Nits de la Casa de Cultura.

Tothom qui vulgui pujar a l'escenari del FITAG de Nits per mostrar una proposta escènica breu (música, teatre, dansa, màgia, monòlegs...), de deu a quinze minuts com a màxim, ho pot fer enviant un correu a l'adreça fitagdenits@fitag.cat o emplenant el formulari que trobarà al web www.fitag.cat. Com a activitat destacada hi ha, el divendres 30 d'agost, a les 24.30 h, una desfilada de moda, amb els treballs de joves dissenyadors gironins (Bcout, Complements Judit, Diss-7, Ismael Riera, Ikuko, Wemits Corsets), organitzada per l'agència Trendy Models, amb el maquillatge i la perruqueria a càrrec de Le Petit Salon, i amb joves alumnes models de la mateixa escola.

A més, seguint amb l'estreta col·laboració que l'organització del Festival ha establert amb el centre de formació teatral El Galliner, els dies 28, 29, 30 i 31 d'agost, de 19.30 h a 21 h, es podran veure a l'espai de la Casa de Cultura diversos treballs realitzats per alumnes d'aquesta escola.

Exposició

Durant els cinc dies del Festival, es podrà veure a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura la mostra "El teatre s'mou", amb quaranta fotografies de la figuerenca Irene Roé, que des de fa set anys retrata oficialment totes les funcions programades pel FITAG.