El cartell de l'Embarraca't d'enguany destaca per tenir una programació amb més diversitat d'estils que mai, que integra varietat de gènere i amb una clara reivindicació antisexista. En el cartell, s'hi inclouen deu propostes musicals englobades en cinc dies de concerts i en un espai emmarcat per les 12 barraques i 14 entitats participants. L'encarregat d'inaugurar les barraques de la plaça d'Europa serà el grup President Xai, el divendres 27 d'abril a les onze de la nit, amb la veu femenina de Nina Pagès. A continuació, a dos quarts de dotze, tocarà la Senyora Tomassa, amb el seu estil llatí i electrònic. L'endemà, el dissabte 28 d'abril, serà el torn del cap de cartell: el grup Mägo de Oz, que tocarà folk i metal. El seu relleu l'agafarà l'Orquestra Mitjanit interpretant les versions amb les quals ja té el públic captivat.

El second round de la batalla

Orquestra Maribel i Di-Versiones s'uniran a l'escenari de l'Embarraca't en un concert conjunt el dilluns 30 d'abril a les onze de la nit. Tal com van fer a barraques de Girona el mes d'octubre, ambdós conjunts es tornaran a enfrontar en una "batalla de galls" en la qual s'aniran compenetrant per interpretar versions de cançons d'ahir i d'avui. El grup Mafalda obrirà la nit del divendres 4 de maig, amb el seu estil que els agrada anomenar reggaecore, és a dir, una fusió de ska, reggae, funk i hardcore. Tremenda Jauría serà el següent en actuar, i interpretaran la seva línia de reggaeton feminista i respectuós amb intèrprets també femenines. El dissabte 5 de maig serà l'últim dia de concerts. S'iniciarà amb el rock arrelat de Smoking Souls, i seguirà amb el Punk reivindicatiu de Boikot. L'últim grup a trepitjar l'escenari de l'Embarraca't 2018 serà Auxili, a dos quarts de tres de la matinada, que tancarà els llums de l'escenari a ritme de reggae.

"Un embarraca't de reptes"

"Aquest any ens hem esforçat a presentar un cartell complet i variat per tal que tothom pugui trobar una actuació que sigui del seu gust", apunta Marià Llop, el president del Consell Local de Joventut. Aquesta entitat ha estat l'encarregada de gestionar l'espai de festa juvenil de l'Embarraca't. Des del mes de setembre, el grup va començar a gestionar la programació, juntament amb totes les entitats del consell local. Gairebé dues vegades al mes es trobaven per decidir quin hauria de ser el cartell ideal de l'Embarraca't 2018. Els motius principals que han portat a descartar propostes han estat el pressupost, el fet que alguns grups tenien exclusivitat i perquè alguns no feien concerts en obert. Enguany, el president assegura que ha estat "un embar­raca't de reptes", ja que hi ha hagut consens entre els organitzadors, però els ha generat molta feinada. A més a més, enguany el pressupost destinat als festivals s'ha vist reduït a 135.000 euros, dels quals se n'han gastat 70.000 per pagar els grups, i la resta ha estat destinat a les infraestructures.

Activitats de sensibilització

Quan les barraques es feien a la plaça Palmera, hi havia moltes altres activitats a part dels concerts. Volent recuperar aquesta dinamització de l'espai, el Consell Local de Joventut ha creat diverses iniciatives engrescadores, com ara un sopar popular, un concurs de decoració de l'Embarraca't, o diversos reptes que es llançaran als assistents per poder guanyar una consumició.

Enguany hi haurà un fort reclam sensibilitzador. Un exemple clar és el photocall que s'està preparant per lluitar al costat del col·lectiu LGTBI. Al plafó, cadascú s'hi podrà fer fotos amb qui vulgui fent-se un petó. Després, caldrà penjar-ho a les xarxes socials amb un hashtag concret i, així, s'uniran a una carta de suport que mostra el respecte a la gent que estima de la manera que vol. A les barraques també hi haurà un punt de suport per donar atenció a les persones víctimes d'agressions sexistes.Crítica social i tocs d'humor amb els emergents President Xai

El mestissatge de soul, reggae, rock i ska de President Xai serà l'encarregat de posar la primera nota musical a l'Embarraca't. Aquesta banda emergent va néixer fa 14 mesos a les comarques gironines amb una proposta que combinava temes personals i versions d'artistes com Amy Winehouse o The Cat Empire. El concert de Figueres marcarà l'inici de la temporada d'estiu del grup, que es presentarà amb un directe més enèrgic que mai i amb un 70% de temes propis amb components de crítica social, i amb un toc desenfadat i humorístic.

Les Propostes

Mägo de Oz

Dissabte 28 d'abrila les dotze de la nit.

La banda interpreta un estil que mescla les sonoritats del folk, el metal, el hard rock i la música celta. Enguany, l'agrupació ha escollit Figueres per celebrar els seus 30 anys a sobre l'escenari, i per fer un dels seus primers concerts de la gira que els tindrà ocupats els pròxims mesos. Amb el seu estil característic i únic, el grup és el cap de cartell, i un dels reclams més importants.

Orquestra Maribel i Di-Versiones

Dilluns 30 d'abril a les onze de la nit.

Ambdues orquestres tenen un estil molt semblant, ja que interpreten versions que van ser èxits dels 80, d'ahir i d'avui. En aquest concert conjunt, aniran "batallant" mentre interpreten les versions, que es caracteritzen per tenir un estil jove, alegre, dinàmic i un fort component humorístic i informal. Tots dos prometen una nit d'alegria i balls que no deixarà indiferent a ningú.