«Vacaciones en aguas de nadie», una investigació periodística del rosinc Damià S. Bonmatí per a Univisión Noticias, ha rebut el reconeixement de nombrosos premis de prestigi internacional: l'Ortega y Gasset, al millor projecte multimèdia; el Kennedy Human Rights Award, al millor projecte en mitjà digital, i un premi de Society for News Design, al millor multimèdia Pictures of the Year Latinoamerica. El treball aprofundeix en la multimilionària indústria dels creuers, una de les menys regulades dels Estats Units i que s'empara sota les lleis dels paradisos fiscals en els quals tenen la seva seu.

El periodista rosinc, que fa anys que està establert als Estats Units (actualment a Miami) i que treballa a Univisión Noticias, explica com s'ha desenvolupat el reportatge, que l'ha portat a destapar com són de precàries les condicions laborals del personal dels creuers de luxe.

"La investigació va implicar gairebé deu mesos i un nucli d'unes dotze persones. Deu mesos perquè intentava ser una radiografia de com la indústria dels creuers utilitza un entramat legal per evitar pagar impostos, contractar treballadors als Estats Units i reduir l'impacte ambiental", comenta Damià S. Bonmatí, alhora que apunta que aquest treball s'ha portat a terme sense perdre de vista l'actualitat diària: "Com tots els periodistes d'avui saben, tanta actualitat et desborda, i et costa destinar recursos i temps a investigacions a llarg termini. Sobretot si Donald Trump i la política a base de tuits ja havia irromput en campanya!"

Un projecte multimèdia

Damià S. Bonmatí ha format part d'un equip de dotze professionals, cadascun d'ells amb la seva especialitat en projectes multimèdia. "A part dels reporters, hi havia periodistes de dades, videoperiodista, infografistes i dissenyadors. A més, tot va néixer amb una base de dades feta a la Universitat de Colúmbia, dirigida per la que havia estat la meva professora de periodisme de dades el 2014", anota.

Fer-se passar per turistes

Viatjant per diferents ciutats per fer entrevistes i navegant en creuers fent-se passar per turistes, Damià S. Bonmatí i el seu equip han pogut confegir la investigació: "Personalment, amb l'Almudena Toral i la Patricia Clarembaux, ens vam ocupar de fer el reportatge de les històries en el terreny. Vaig viatjar a Washington DC per fer entrevistes a congressistes i lobbistes. Vaig recórrer Miami a la recerca de treballadors de creuers i advocats especialitzats a demandar aquestes companyies gegants. Vam viatjar a les Bahames per entendre millor com funcionen els paradisos fiscals on s'instal·len les empreses de creuers. I vam pujar a dos creuers, un de Carnival i un de Royal Caribbean, com si fóssim turistes equipats amb càmeres bastant professionals, per veure com funcionaven per dins i què ens explicaven els treballadors."

Per protegir els treballadors dels creuers que han aportat el seu testimoni, es van fer servir noms de pila, sense cognom, i d'altres ni tan sols han estat identificats. "Aquests ens van parlar off the record i les seves històries van ajudar a ambientar les peces, sense citar les seves històries concretes. Amb alguns casos comptats vam quedar a terra, a Miami, on se sentien més còmodes per parlar".

Entrebancs amb la indústria

Les gestions periodístiques amb la indústria dels creuers va ser força més complicada. "Abans de demanar-los entrevista, el lobby va assabentar-se, no sé com, que érem a Washington DC fent entrevistes a legisladors, i va enviar-nos un email oferint la seva versió. Les empreses concretes, Carnival, Royal Caribbean y Norwegian, en canvi, no contestaven les nostres peticions. Però volíem tenir la seva versió, també", exposa Damià S. Bonmatí, i assenyala de quina forma va traspassar el mur de l'hermetisme: "Vaig anar a la roda de premsa de presentació del primer creuer a Cuba de Carnival, el líder mundial dels creuers, i en acabar vaig demanar parlar cinc minuts amb el CEO. Vaig preguntar-li per temes legals i fiscals... i almenys ja vam tenir la seva versió dels fets."

El periodista se sorprèn de les reaccions que ha generat la investigació: "Famílies de desapareguts en alta mar, víctimes d'abusos sexuals en un entorn molt alcoholitzat i treballadors dels creuers ens han escrit per compartir-nos més experiències similars al que denunciem. I això, periodísticament, et reconforta. Veus que t'has apropat a la veritat, malgrat que la indústria et vulgui crear dubtes, vulgui fer-te creure que ets un professional alarmista i poc precís." Damià S. Bonmatí conclou que no va trobar il·legalitats, sinó "lleis fetes a mida i un lobby molt potent". "Vam veure com s'aprofiten de la seva natura transnacional i d'un negoci en aigües internacionals per evitar certes regulacions", lamenta.