Ubicat a les instal·lacions del Càmping Bassegoda Park, a Albanyà, hi haurà el telescopi més gran de les comarques gironines i serà un centre d’observació del Cosmos per a totes les edats en un entorn de naturalesa privilegiat i amb una qualitat de cel excepcional. A més d’ostentar la certificació Starlight, mitjançant la qual s’acrediten aquells espais que tenen una excel·lent qualitat del cel i són un exemple de protecció i conservació, aquest any aspira a obtenir el reconeixement de la International Dark Sky Association (IDA) com el primer parc internacional de cel fosc de Catalunya i Espanya.

Amb una experiència de més de cinc anys en l’astroturisme, el càmping ha decidit, ara, “fer una aposta decidida per reformar les instal·lacions i posar aquí un telescopi excepcional”, segons explica Pere Guerra, director de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, nom que s’ha posat a aquest equipament, que s’inaugurarà el proper dia 1 de juliol. Després de més d'un any de planificació, ja tenen l'estructura principal i la cúpula muntada. “Això ens dota d'un centre astronòmic de primera categoria que ens permetrà fer divulgació científica i desestacionalitzar la temporada turística”, sosté Guerra, segons el qual “els primers de gaudir-ne serà la gent del poble d'Albanyà”, com a agraïment al suport rebut per l’Ajuntament del municipi, que també creu en aquest projecte.

Aquesta aposta per l'astroturisme és un complement a la marca Costa Brava, perquè, segons Guerra, “el turisme de la Costa Brava està megaexplotat i falten centres de referència per a la divulgació científica”. També aprofitaran aquest telescopi per a la formació. De fet, ja hi ha escoles que han expressat el seu interès per venir a fer colònies astronòmiques. “Aquest aparell serà capaç de trobar planetes que estan fora del sistema solar amb una relativa facilitat”, afirma Pere Guerra, el qual ha rebut l’assessorament dels astrofotògrafs altempordanesos Juan Carlos Casado i José Jiménez, membres de l’Associació Astronòmica de Figueres.

En una segona fase, tenen previst fer un centre polivalent per a la divulgació de l'astronomia. “Ens hem adonat que hi ha molta gent interessada en l'astronomia i hi ha molt pocs llocs que tinguin la qualitat del cel adequada. Pots anar al desert d'Austràlia o de Xile i tenir una magnífica experiència, quan pots passar-t'ho tan bé com aquí”, indica Pere ­Guerra.