Viladamat

Quatre ajuntaments de l'Alt Empordà tindran obert en la festivitat de la Constitució

Viladamat aprofita per penjar una estelada a l'entrada del poble i Castelló, Bàscara i Palau de Santa Eulàlia tampoc fan festa

30.11.2016 | 17:39

La imatge d'ajuntaments oberts i treballant del passat 12 d'octubre es repetirà la setmana vinent coincident amb la festivitat de la Constitució. Més d'una desena d'alcaldes aniran a treballar i també donaran l'opció de fer-ho als regidors i treballadors.

Hi ha consistoris on s'obrirà amb normalitat com si fos un dia feiner i també hi haurà funcionaris atenent els veïns. Aquest és el cas de Viladamat, Sant Julià de Ramis i Celrà. En aquest últim poble, a més, aprofiten per canviar el nom de la plaça Constitució (on no hi ha veïns) pel de la poetessa Maria Mercè Marçal. A l'acte hi assistirà, entre d'altres, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

A Viladrau aprofitaran el dia per obrir portes i que els veïns puguin votar les diferents propostes dels pressupostos participatius. En el cas de Girona, ERC, CUP i CiU estan acabant de tancar un acte unitari. Malgrat que l'alcaldessa, Marta Madrenas, i alguns regidors aniran a treballar, l'ajuntament estarà tancat.

La situació del passat 12 d'octubre, amb ajuntaments gironins oberts al públic, amb els càrrecs electes i algun treballador a la feina es repetirà aquest 6 de desembre. Seguint la crida de l'AMI, diversos consistoris obriran portes i també organitzaran algunes activitats al municipi. Molts dels ajuntaments que opten per treballar són els mateixos que ja ho van fer el passat 12 d'octubre i que, posteriorment, van rebre requeriments de la Subdelegació del govern espanyol per aquest fet.

A les comarques gironines, tots els ajuntaments governats per la CUP estaran oberts el dia de la Constitució. Es tracta de Celrà, Viladamat, Verges i Mieres. En el cas de Celrà i Viladamat també hi aniran treballadors, que tenen l'opció de canviar el dia i fer festa en un altre moment.

A Celrà, l'ajuntament ha volgut fer coincidir el 6-D amb el dia que el poble deixarà de tenir una plaça que porta el nom de la Constitució. L'alcalde, Dani Cornellà, ja va anunciar que el canviaven pel de la poetessa Maria Mercè Marçal i argumentava que les diferents votacions al poble han deixat clar que Celrà és "clarament independentista". A més, en aquesta plaça –que està a mig urbanitzar- no hi ha veïns empadronats i, per tant, no s'hauran de fer canvis al registre.

L'acte es farà a les 12 del migdia i hi assistiran diputats de la CUP i Junts pel Sí i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. L'ajuntament també ha convidat la resta de partits representats al cambra catalana. Tot l'equip de govern treballarà durant tot el dia.

A Viladamat aprofitaran el 6-D per penjar una estelada a l'entrada del poble i a Celrà també treballaran en l'organització de diferents activitats, on participaran els membres del govern.

A Girona, ERC, la CUP i CiU treballen per organitzar un acte conjunt que tingui un caire reivindicatiu. La idea és donar-ne els detalls en els propers dies, quan cada partit ja ho hagi debatut i autoritzat a nivell intern. A més, tots participaran en la lectura d'un manifest a les dotze del migdia a la plaça del Vi.

A Castelló d'Empúries el consistori estarà obert per als polítics. L'alcalde, Salvi Güell (ERC), ha confirmat que anirà a treballar i que també ho faran els regidors que així ho vulguin. Reconeix que no han arribat a cap acord amb els treballadors però que si algú decideix anar a treballar és una decisió personal. En el cas que un veí vulgui fer qualsevol consulta aquell dia, els mateixos regidors l'atendran.

A Bàscara, l'alcalde, Narcís Saurina (ERC), també anirà a treballar i la porta de l'Ajuntament estarà oberta per als regidors que ho vulguin. L'alcalde avança que si algun ciutadà s'adreça al consistori l'atendran, però que no hi haurà disponibilitat de fer cap tràmit.

El mateix passarà a Palau de Santa Eulàlia, on els dimarts habitualment el consistori està tancat perquè l'atenció al públic es concentra en els dimecres i dijous ja que és un poble petit. No obstant això, l'alcalde, Xavier Camps, diu que l'ajuntament estarà disponible per als càrrecs electes.

Requeriments sense resposta

La majoria dels consistoris gironins que van obrir els ajuntaments el passat 12 d'Octubre –festivitat de la Hispanitat- no han contestat el requeriment que els va enviar la Subdelegació de l'Estat. En total, l'Estat va adreçar-se a tretze consistoris. Al requeriments se'ls demanava si van treballar empleats públics i també que enviessin l'acord del plenari pel qual es va aprovar que el consistori estaria obert.

Només cinc ajuntaments han tramès la informació (Begur, Ripoll, les Planes, Girona i les Preses) i la resta han fet cas omís a la petició de l'Estat. En el cas de les Preses, van respondre el requeriment per informar que hi havia un error perquè ells havien tancat el 12-O. Els consistoris que no han respost són Celrà, Mieres, Verges, Viladamat (tots governats per la CUP), Siurana, Viladrau, Palau de Santa Eulàlia (d'ERC) i Castelló d'Empúries (on governa CiU i ERC, amb l'alcaldia en mans dels republicans).

Quan es van enviar els requeriments – el passat 17 d'octubre- el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez- Bustamante, va advertir els ajuntaments que no enviessin la informació que els denunciaria tal i com preveu la llei de procediment administratiu. Des de la subdelegació de Girona enviaran tota la informació rebuda a la Delegació del govern espanyol a Catalunya, i també li faran saber quins són els ajuntaments que no han contestat. Caldrà veure quina decisió pren ara el nou delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema