Quan comenci el curs escolar 2016-2017 molts pares i mares que estan acostumats a portar els seus fills al col·legi o a l'institut amb el vehicle particular es trobaran amb diversos canvis de circulació o de situació dels aparcaments que els afectarà directament. El primer d'ells forma part del projecte global de creació d'un nou accés per als vianants des de la plaça El·líptica de la carretera de Llançà fins a l'Oficina de Turisme de la Casa Empordà, a la plaça de l'Escorxador.

Aquest projecte afecta directament la distribució d'espais de la plaça Tarradellas i l'inici del carrer Pella i Forgas, just a tocar el col·legi públic Josep Pallach. El primer gran canvi ha consistit a canviar el sentit de direcció de la circulació de vehicles al carrer Rentador, amb la qual cosa ja no serà possible accedir-hi des del carrer Eres de Vila com fins ara. Aquest canvi obeeix al fet que l'ampliació de la vorera de la plaça Tarradellas ja no permet la continuïtat del trànsit cap al carrer Colom, o cap a la plaça El·líptica des d'aquest punt.

La segona modificació també s'ha materialitzat al voltant de l'escola Salvador Dalí i la llar d'infants Xuclamel. El carrer Compositor Coll, que permetia enllaçar directament el carrer de la Via Làctia (on hi ha el Molí de l'Anguila i els Bombers) amb el carrer Narcís Soler és ara de direcció única en sentit invers a l'esmentat. Els vehicles han de girar a l'esquerra si volen entrar al barri de l'Eixample i prendre el carrer del Compositor Serra cap al carrer Narcís Soler. El tram canviat era una important font de conflictes circulatoris en els moments punta de l'horari escolar, amb molts conductors que aparcaven de manera irregular, la qual cosa provocava embussos de trànsit.

Un tercer espai modificat és el de davant de la façana principal d'entrada a les Escolàpies, al carrer de Peralada, on hi ha instal·lades unes noves pilones que pretenen evitar els aparcaments indiscriminats. Aquest és un altre dels punts negres de la circulació figuerenca durant el curs escolar, sobretot a causa dels aparcaments en doble fila que dificulten la mobilitat.

En darrer lloc, l'Ajuntament està executant la construcció d'un vial per a vianants al camí vell de Vilatenim, a tocar la ronda Ricard Giralt, per facilitar el pas dels estudiants de la marca de l'Ham que van cap a diferents centres docents (Salvador Dalí, Narcís Monturiol i Cendrassos). La solució del punt conflictiu de la part nord de la rotonda, que fan servir tots els joves sense que hi hagi cap pas de vianants, encara no s'ha materialitzat.