Endesa ha retirat, tractat i gestionat 489,764 tones de residus durant el 2015 a les comarques gironines. Es tracta de deixalles de tot tipus, derivades de diferents obres de manteniment i de millora de la xarxa elèctrica que la Companyia realitza a la demarcació. Aquesta mesura és conseqüència de la progressiva implantació del Sistema de Gestió Ambiental i dels seus procediments.

Del total de material processat, 146,764 tones corresponen a residus especials, com oli aïllant, bateries, emulsions d'aigua amb oli i transformadors; mentre que el gruix important de deixalles que s'han hagut de gestionar són les conegudes com a residus no especials. Es tracta de 342,448 tones d'elements metàl·lics, de coure, d'alumini, aïlladors, runa, comptadors mecànics i pals de formigó, entre d'altres.

El tractament de bona part d'aquests residus s'ha dut a terme en instal·lacions específiques que la Companyia té a tal efecte a la subestació de Xirgu, a la ciutat de Girona.

Aquestes infraestructures estan equipades amb un seguit de compartiments amb contenidors específics degudament etiquetats d'acord amb la naturalesa de cada residu, a més d'un magatzem tancat per a residus especials. Des d'aquests contenidors, els residus es lliuren als corresponents gestors especialitzats per al seu aprofitament o la seva eliminació controlada quan no és possible la seva reutilització. D'altra banda, la resta de material es gestiona en un magatzem regulador que la Companyia disposa a Salt.

Aquesta gestió acurada i especialitzada de residus és fruit de la política ambiental d'Endesa que, entre els seus trets característics bàsics, destaca una clara aposta per la sostenibilitat com a projecció d'una empresa de futur. Els treballs s'ha efectuat seguint els procediments estipulats de la Companyia amb la voluntat de contribuir en la millora contínua del procés, mitjançant transportistes habilitats a tal efecte i amb destinació final a gestors autoritzats per l'Agència de Residus de Catalunya.