El plenari municipal de Figueres va viure anit una de les sessions més estranyes dels darrers temps. La sessió va durar quasi cinc hores i va tenir el seu punt àlgid en el capítol d'assumptes urgents, quan es va haver de debatre una moció conjunta de la CUP i ERC de suport a la resolució 1/11 del Parlament de Catalunya, la que va proclamar l'inici del procés d'independència.

Els dos regidors de Ciutadans, Héctor Amelló i Toni Pérez, es van absentar de la sala per no haver d'escoltar-la i evitar "ser partícips d'una il·legalitat". En el moment de votar la incorporació de la moció en el plenari per la via d'urgència, l'alcaldessa Marta Felip (CDC) va anunciar que votaria en contra d'aquest fet a causa de l'actitud de la CUP en les negociacions per a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat.

La votació de la urgència va provocar el trencament de l'equip de Govern, ja que dos dels regidors convergents, Francesc Cruanyes i Quim Felip, van votar a favor mentre els altres regidors de CDC, els tres del PSC i Manel Toro (UDC) s'afegien al vot negatiu del PP i Ciutadans. Les mans alçades favorables dels tres regidors d'ERC, els tres de la CUP i els dos de CDC no van ser suficients per permetre el debat posterior de la moció.

El regidor de Comunicació, Francesc Cruanyes, independent a la llista de Marta Felip, va explicar el seu sentit de vot afirmant que "volia fer-ho avui i volia votar aquesta moció". L'alcaldessa, per la seva part, va afirmar que la moció podria tornar al plenari a la pròxima sessió i que, amb tota seguretat, seria aprovada. Tant ERC com la CUP van mostrar la seva perplexitat i desacord amb la postura de mig govern figuerenc.