Incident a Sant Climent i Espolla

Defensa farà un tancat a la zona militar i rebaixarà l'abast dels projectils

Experts en explosius de l'exèrcit entraran a les finques on ha caigut metralla per tal de retirar-la i evitar que pugui explotar

13.11.2015 | 23:21
Els alcaldes d´Espolla i Sant Climent Sescebes.

Els alcaldes de Sant Climent Sescebes i Espolla s'han reunit aquest migdia amb el coronel de la base militar després que alguns projectils disparats des de la base han impactat dins de finques privades. La reunió ha servit per arrencar diversos compromisos als militars. Per una banda, aixecaran una tanca a tot el perímetre de la zona de caiguda de projectils per tal d'evitar que senderistes, ciclistes o caçadors puguin entrar a una zona perillosa. A més, rebaixaran un quilòmetre l'abast dels projectils per evitar que caiguin fora del terreny militar. I també enviaran experts en explosius per retirar els projectils caiguts a les finques privades. El coronel s'ha disculpat pels incidents i ha dit que les mesures es prendran de manera "urgent".

La setmana passada una veïna d'Espolla va veure com tot un seguit de projectils disparats de la base militar de Sant Climent Sescebes li impactaven a prop de casa. Un d'ells, només es va quedar a 100 metres de la seva masia. En els darrers dies, els veïns han trobat més d'una dotzena d'impactes, arbres trencats i nombrosos casquets de morter dispersos per la muntanya. Per això, han demanat als ajuntaments d'Espolla i Sant Climent Sescebes que intercedeixin i demanin explicacions als militars.

Aquest migdia els dos batlles s'han reunit amb el coronel de la base militar, Rafael Morenza, a qui han reclamat que hi posi mesures. Segons ha explicat l'alcaldessa de Sant Climent, Olga Carbonell, el coronel s'ha disculpat en diverses ocasions (a la reunió hi havia la veïna que va patir la caiguda dels projectils) i ha assegurat que estudiaran què ha passat.

"Són els primers interessats en posar-hi remei, són conscients de la gravetat dels fets que han posat en perill la integritat física de les persones", ha reconegut Carbonell. Segons els ha traslladat el coronel, hores d'ara desconeixen què ha passat i si s'ha tractat d'un error humà o d'algun defecte en l'artilleria disparada. Per això, ha assegurat que faran informes per determinar la causa dels incidents.

Tres compromisos

Segons han explicat els alcaldes, el coronel s'ha mostrat disposat de posar fil a l'agulla i solucionar el problema. Aquesta voluntat s'ha materialitzat en tres compromisos concrets. Per una banda, el Ministeri de Defensa farà un tancat a l'entorn de la zona de caiguda de projectils. D'aquesta manera, s'evita que els senderistes o ciclistes que passen per aquesta zona –on només hi ha alguns trams amb una tanca de filferro malmesa- entrin dins uns terrenys on ha pogut caure artilleria que no ha explotat.

Aquest tancat també posarà solució a un altre problema que es viu al poble i que afecta als caçadors. A tocar dels terrenys militars hi ha un espai d'aprofitament cinegètic on els caçadors del poble hi van sovint. Una part d'aquests terrenys pertany a la zona de caiguda d'artefactes i els caçadors hi podien entrar amb el perill que això suposa. Per tant, amb aquesta tanca se'ls garanteix que poden seguir amb la seva activitat però amb una seguretat major.

El segon compromís és el de rebaixar un quilòmetre l'abast dels projectils que disparin. Segons remarquen els alcaldes, els terrenys militars ocupen 1.450 hectàrees i, per tant, consideren que els militars poden "filar més prim" i disparar a distàncies més curtes que no posin en perill els terrenys privats que hi ha al voltant.

Per últim, també s'han compromès a enviar especialistes en desactivació d'explosius a les finques on els propietaris documentin que tenen restes d'artilleria (hagi explotat o no). Segons ha detallat Carbonell, alguns particulars tenen restes de projectils que daten del 1973. Per tant, es retiraran tant els artefactes que van impactar la setmana passada com aquells que fa anys que són a les finques.

El gos de la veïna afectada apareix a Pamplona

La veïna d'Espolla afectada pels bombardejos, Salomé Wimille, no només va haver de patir la caiguda de projectils a prop de casa seva sinó que les maniobres dels militars van coincidir amb la desaparició del seu gos, de raça border collie.

La dona va perdre de vista el gos durant els bombardejos del passat dia 4 i l'animal ha aparegut a Pamplona, ciutat d'on provenien els efectius que van fer les maniobres aquell mateix dia.El coronel de la base s'ha compromès a retornar el gos a la propietària i a pagar les costes del transport.

Actuacions "urgents"

Segons el compromís del coronel, aquestes mesures ja s'han començat a tramitar i compten amb el vistiplau del tinent general de la regió. El compromís dels militars és començar a aixecar la tanca a principis del 2016 i enviar els especialistes en explosius tan bon punt els propietaris donin la seva autorització per entrar als seus terrenys.

Els veïns, però, malfien dels compromisos. Alguns asseguren que aquest compromís també el va assumir per escrit l'antic coronel de la base l'any 2013 però que no es va fer res. De fet, l'actual màxim responsable de la base de Sant Climent, Rafael Morenza, deixa el càrrec en els pròxims tres mesos.

Els alcaldes han demanat una reunió amb el seu successor perquè els compromisos no quedin en paper mullat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema