La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Maria Assumpta Farran, juntament amb Jaume Perarnau, director del mNACTEC, han lliurat el distintiu de garantia de qualitat ambiental a quatre museus del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) que han obtingut aquest certificat aquest mes de juliol. Els quatre museus són: el mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell, l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries i el Museu de la Tècnica de Manresa.

Amb el lliurament del distintiu a aquests quatre equipaments, ja són sis els museus del Sistema Territorial del mNACTEC que el tenen, ja que al 2014 l’havien obtingut el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig i el Museu de les Mines de Cercs.

El mNACTEC és el primer museu nacional en obtenir aquesta certificació de qualitat ambiental que atorga el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

El distintiu: promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat

El distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema d’etiquetatge ecològic de productes i serveis amb el qual es pretén fomentar el disseny, la producció, la comercialització, l’ús i el consum de productes que tenen una qualitat ambiental que va més enllà de l’establerta per la normativa vigent.

En la categoria d’equipaments culturals, el distintiu té com a principal finalitat promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, projecció i gestió dels equipaments culturals. Es tracta de minimitzar els impactes ambientals i fomentar el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de la normativa vigent i facilitar als responsables i gestors d’aquests equipaments la recopilació de dades que els permetin conèixer l’estat del seu equipament i millorar-ne la gestió.

Els criteris ambientals per a l’atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental als equipaments culturals s’estructuren en nou apartats, amb criteris d’obligat compliment i criteris opcionals: Estalvi i eficiència energètica; Estalvi d’aigua; Gestió de residus; Compres; Mobilitat; Ús eficient d’espais; Qualificacions ambientals; Sorolls i vibracions i informació i educació ambiental.

El Sistema Territorial del mNACTEC és una xarxa de 26 centres museístics independents i singulars que expliquen els processos productius industrials al territori català.