Situat a pocs metres de la plaja de les Barques, antic port de l'Escala, l'Alfolí de la Sal era l'edifici on es guardava la sal provinent dels vaixells. Aquest dijous l'edifici està en la recta final de la seva rehabilitació i per a aquest divendres, 24 de juliol, s'ha programat un acte inaugural. Serà en el marc del Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalblau, amb un espectacle d'homenatge a Ovidi Montllor des del vessant poètic.El 25 de juliol s'estrenarà una exposició de fotografies dedicades a la pesca a la Mediterrània, en col·laboració amb l'Agrupació Fotogràfica Cromàtica, del CER l'Escala. El mateix dia, actuarà al mateix Alfolí de la Sal Guillem Roma, que porta al Portalblau el seu nou disc, Nòmades.

Tancarà les actuacions en aquest escenari, el 26 de juliol, Gemma Humet, amb l'espectacle Si canto enrere, amb cançons que afirma que són "una barreja musical que recull les influències que he tingut al llarg de la vida".

L'Alfolí de la Sal o Pòsit Vell és un casal de planta basilical del segle XVII, que va ser magatzem, mercat de la sal, duana marítima i pòsit. Les finestres estan emmarcades en pedra i a la llinda d'una d'elles hi ha gravada la data de 1697.

Els alfolins (magatzems de sal) varen ser creats pel rei Felip II l'any 1564, quan va establir el monopoli de la sal, la qual arribava per mar i, des de l'alfolí, es distribuïa per la resta de la comarca. Als baixos de l'edifici es trobaven les primitives indústries de salaons d'anxova.

L'any 1984 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, després d'un llarg procés reivindicatiu. Va ser adquirit per l'Ajuntament l'any 2006 i posteriorment ha estat restaurat i habilitat com a equipament cultural.