"Aquest curs vinent posarem més competència a les matemàtiques i a l'anglès, perquè tot ciutadà pugui dominar els nivells bàsics d'aquestes matèries", va declarar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Va fer l'afirmació, ahir, poc abans d'inaugurar les Jornades d'Artteràpia al Centre Cultural la Mercè de Girona. Rigau va explicar que "el que nosaltres hem fet han estat unes proves censals per comprovar l'assumpció de les competències bàsiques. El resultat de les proves ha estat que els alumnes del darrer curs d'ESO no arriben a la puntuació bàsica aconsellada per poder afrontar el Batxillerat o la Formació Professional".

La solució, segons Rigau, és "continuar en la línia d'incrementar les hores de matemàtiques i d'anglès a l'ESO". En concret, el Departament d'Ensenyament ha afegit una hora més de matemàtiques a segon i quart curs d'ESO. L'objectiu, segons ella, és que el 85% dels nois i de les noies puguin cursar estudis postobligatoris. Per a la consellera, en el futur, els estudis especialitzats de nivell superior seran la clau que obrirà l'accés a la feina. "Els llocs de treball que hi haurà en el futur requeriran un nivell de formació superior a l'ESO". L'ideal exposat per Rigau de només un 15% de fracàs escolar, segons ella, ha estat fixat per la Unió Europea.

En l'aspiració d'estar al mateix nivell educatiu que els països punters d'Europa hi ha la raó dels estudis censals del Departament d'Ensenyament. En aquest sentit, Rigau va dir: "s'ha fixat pel 2020, la data en què Catalunya pugui ser un país més d'Europa a nivell formatiu. Va afegir: "de cara que en un futur els nostres joves puguin tenir ocupabilitat".

A diferència de l'anglès i de les matemàtiques, la consellera va remarcar que les observacions del padró demostren que "l'assoliment del català i del castellà sobrepassa el mínim que hauríem de garantir".

La consellera va resaltar que el més important dels estudis censals ha estat la demostració de la reducció de distància entre els resultats educatius de l'escola pública envers la privada. Va afegir: "també, entre centres de poca complexitat i molta complexitat". La complicació es mesura segons el nivell d'immigració o la distància entre el domicilis i els centres i les diferències socials i econòmiques.

Fa pocs dies també va destacar l'equitat entre gèneres. És a dir, les notes dels nois s'acosten a les de les noies.