Castelló d'Empúries generarà biomassa per donar servei a més de deu equipaments. La primera s'impulsa des de la Residència Toribir Duran i s'espera tenir en funcionament al maig. Generarà un estalvi anual que es calcula d'aproximadament d'entre un 15% i un 20% i que aprofitarà les restes vegetals d'Empuriabrava. En uns mesos donarà servei de calefacció i aigua calenta i per les rentadores a la residència però està preparat perquè s'extengui en breu a l'escola Ruiz Amado, la llar d'infants, el pavelló i els vestuaris del camp de futbol. Una segona planta que es projecta en un altra punt de la població en un futur serviria per donar servei a un museu, el CAP, dos centres escolars, la biblioteca, la casa de cultura, l'església, la parròquia, i la sala polivalent.

L'alcalde, Xavier Sanllehí, constata que això és només un primer projecte que s'ha promogut des de la FundacióPrivada Hospital de Santa Llúcia del Toribi Duran però que en un futur próxim s'espera utilitzar el mateix sistema per a altres equipaments.

En aquest cas, per posar en servei la central, la Fundació va signar un contracte amb l'empresa Dalkia Catalunya. L'empresa assumeix tot el cost de les obres i execució , realitzarà el manteniment i donarà el servei de subministrament de calor durant els 15 anys en què s'ha establert el conveni. Durant aquest temps es pagarà pel servei, però tot i això, segons el dicre de la residència, Manel Pont, es preveu l'estalvi, progressiu en els anys, serà d'entre el 15 i el 20%. Es considera molt important donat que hi ha una despesa cada 21 dies d'uns 10.000 euros per calefacció i aigua calenta. A partir dels 15 anys, l'equipament passarà a ser de la residència i s'incrementarà encara més l'estalvi.

El director d'edificis de Dalkia, Francesc Estrada, remarca que la instal·lació té una vida llarga d'uns 25 anys. L'empresa ha signat un conveni amb Teveca, empresa municipal, perquè totes les restes vegetals provinents, sobretot d'Empuriabrava, s'utilitzin per a la planta que, segons Estrada, es calcula que gastarà 370 tones d'estella anualment. L'empresa ha aprofitat part dels equipaments de la residència per fer arribar la calor. S'està construïnt i instal·lant dues calderes de 550 kW de potència total, un sistema de bombeig, i un sistema de telegestió i telecontrol que permetrà visualitzar i gestionar en tot moment el conjunt de les instal·lacions. Espera que les obres acabin a l'abril i es posi en servei el mes següent. L'alcalde de Castelló destaca la importància d'utilitzar la biomassa, d'aprofitar recursos i un sistema sostenible que com a president del Consell Comarcal està recomanant que utilitzin altres poblacions.