"Ens agradaria que un dia poguéssim tancar la porta perquè ja no fem falta però, desgraciadament estem molt lluny d'això". Així de contundent i preocupat es va mostrar ahir el president de Càritas Figueres, Jordi Rotllan. I és que no és per menys. L'entitat ja ha hagut de reduir alguns serveis, com ara el horaris d'acollida, els de reforç a escolars o l'escola d'adults. Rotllan assegura que durant el 2010 els seus ingressos es van veure reduïts en un 17% però, en canvi, van haver d'atendre un 22% més de persones. Per aquest motiu, i davant el previsible augment que experiementaran aquest any, fan una crida perquè tots aquells que puguin aportar diners ho facin.

L'elevada demana i la reducció d'ajuts de les administracions són els principals problemes que ha d'afrontar l'entitat aquest any. De moment, explica, en els primersmesos d'aquest any ja han atès al voltant de 900 famílies, però asseguren que aviat arribaran al miler. "Aquesta xifra no la podrem assumir estructuralment", explica Rotllan. També indica que durant mesos han intentat buscar solucions per no haver de retallar horaris però, finalment, han hagut de reduir a només el matí el servei d'acollida i, a finals de mes, també se li reduirà a un altre tècnic. I és que, malgrat que ha gestionat un pressupost -durant el 2010- de 217.250 euros, els números no surten i asseguren que si no fan retallades "ens n'aniríem a un dèficit de 60.000 euros per aquest any".

Un altre dels problemes que afronta l'entitat és la disminució d'un 25% de la col·laboració dels socis. "La majoria de la gent que tenim és gran i alguns moren", afegeix Rotllan. Per aquest motiu, fa una crida a les empreses amb beneficis de la ciutat que inverteixin en aquest sentit "igual que ho fan en d'altres aspectes". I és que, segons Rotllan, "nosaltres som un mur de contenció que afavoreix la pau social per a moltes persones que estan en situacions molt precàries". De fet, expliquen, l'obertura el passat mes de novembre de l'economat a la ciutat ha centrat part dels ajuts que les administracions locals els atorgaven i això també els ha afectat.

El perfil continua canviant

Cada vegada són més les persones autòctones que els demanen ajuda. "Si abans se situaven en un 30%, ara se situen al voltant del 50%. Podríem dir que els perfils s'han invertit i ara els d'aquí ocupen el lloc que abans tenien els immigrants", afegeix Rotllan.