La proposta presentada a la Comissió consultiva del Nomenclàtor pel regidor de Participació Ciutadana, Xavier Besora i en representació del grup municipal d´Esquerra Republicana de Catalunya a l´Ajuntament de Figueres, fou aprovada per unanimitat i transmesa a la Junta de Govern Local per tal d´ésser aprovada el proper dilluns 4 d´abril.

La ciutat de Figueres dedica espais públics a noms de persones que ostentaren càrrecs públics tant importants com a presidents de la Generalitat com son Francesc Macià, Lluís Companys i Josep Tarradellas, però hi mancava la figura del president que succeí a Lluís Companys i va precedir a Josep Tarradellas, i fou qui va lluitar per mantenir viva la Generalitat en un dels moments més difícils de la seva història, Josep Irla i Bosch fou el tercer president de la Generalitat republicana i l´únic gironí que ha ostentat el càrrec d´ençà que la institució es va restablir, l´any 1931.

L´espai aprovat per la Comissió de Nomenclàtor i per la Comissió de Govern, segons la proposta presentada es troba situat a la zona recentment estrenada del sector Costa Brava, entre l´avinguda de la Costa Brava, el carrer de Cadaqués i el carrer de Bellaguarda.

Xavier Besora destaca que l´Ajuntament de Figueres ha fet un pas molt important per tal d´honorar de forma digna la figura del president Josep Irla, per la seva manera de ser i de pensar, d´home senzill, sincer, amable i sobretot amb gran atenció i respecte a escoltar.

*Josep Irla no va ser, certament, un gran home, un intrèpid i heroic protagonista de la nostra història. Fou, tot clar i net, una persona senzilla, conseqüent, amb un gran sentit de la responsabilitat, que va servir abnegadament Catalunya des del lloc, honrós i perillós al mateix temps, que li pertocà viure.

Pompeu Fabra sabé definir-lo amb molta precisió: "Darrere l'aspecte aparentment modest de l'Irla, hi ha una càtedra de reflexió i de bon sentit". Josep Carner va concretar: Les seves característiques permanents: lleialtat, integritat, seny i decisió".