Alguns dels documents filtrats per la web Wikileaks mostren la preocupació dels Estats Units per la presència de la màfia russa a Catalunya. En un despatx de l'ambaixada nord-americana a Madrid cap a les autoritats de Washington de finals del 2009, considera una amenaça els grups procedents de Rússia que s'instal·len al litoral català, principalment la Costa Brava i els voltants de Barcelona. De fet, els diplomàtics dels EUA van oferir col·laboració en la lluita contra el diner negre i el blanqueig de capitals als caps de les fiscalies antidroga i anticorrupció de Barcelona, que aquests van agrair, segons els documents als quals ha tingut accés la revista italiana 'L'espresso'.

Tot i la detenció de vint mafiosos russos el juny del 2008 a diversos llocs de l'estat espanyol, entre ells el 'cappo' Gennadios Petrov, els fiscals han detectat que els nous líders russos arriben a Catalunya com a turistes i s'hi queden en adonar-se de les oportunitats que ofereix el 'dèbil control' sobre els grans fluxos monetaris i la 'bombolla' immobiliària a les zones turístiques del litoral.

Però una altra de les coses que preocupa més a l'ambaixada nord-americana és la corrupció dins del sistema judicial. De fet, l'escriptor italià Roberto Saviano, amenaçat de mort per la màfia, diu que 'el sistema judicial espanyol està tan corromput que la màfia no necessita corrompre els jutges', cosa a la qual alguns fiscals hi podrien estar d'acord, tot i que fonts properes als fiscals consultades per l'ACN neguen aquest extrem rotundament i asseguren que aquest punt i algun altre són 'falsos'.

Els nord-americans volien aprendre

Els fiscals, segons els documents, admeten que les declaracions optimistes després de la detenció de Petrov van ser fetes en 'un moment d'eufòria que no reflecteix la realitat', ja que l'activitat de les màfies de l'Est no ha disminuït.

Les mateixes fonts han explicat a l'ACN que les trobades amb les autoritats nord-americanes es van produir perquè aquestes estaven interessades en la lluita contra el crim organitzat que es porta a terme a l'estat espanyol i a Catalunya en concret, com per exemple en l'operació 'Java' del març passat, desenvolupada a Barcelona, altres zones de l'estat i països europeus, en la qual es van detenir desenes de membres de la màfia georgiana.

Segons aquestes mateixes fonts, els investigadors dels EUA estan a les 'beceroles' de la lluita contra el crim organitzat internacional en comparació a l'eficàcia demostrada a l'estat espanyol.