La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) es reuneixen el pròxim 28 de maig en el marc de la Comissió Municipalista per debatre com es pot aplicar als ajuntaments la retallada del dèficit que ha demanat el president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero.

Segons fonts de les dues entitats consultades per l'ACN, sobre la taula hi haurà la proposta de retallar sous d'alcaldes i regidors. De fet, la decisió de com s'ha de reduir el dèficit i, per tant, si es retallen els sous, la té exclusivament cada ajuntament, però l'FMC i l'ACM poden fer recomanacions.

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Salvador Esteve, ha explicat a l'ACN que l'esforç que els demana el govern espanyol, que no té competències en l'àmbit municipal, per reduir el dèficit públic ja l'estan assumint perquè 'molts alcaldes i regidors no cobren absolutament res'.

Segons Esteve, s'ha de distingir clarament entre els grans ajuntaments –on hi ha més edils en dedicació exclusiva total o parcial- els mitjans i els petits.

Esteve ha comentat que aquest tema es tractarà en la reunió de la Comissió Municipalista, el pròxim dia 28 de maig, i que esperarà a saber el contingut exacte del decret del govern espanyol, que es donarà a conèixer avui dijous, per saber en quina mesura podran aplicar el pla d'austeritat per reduir el dèficit públic, ja que tot el que saben fins ara és pels mitjans i no se'ls ha comunicat per cap via oficial.

El president de l'Associació Catalana de Municipis ha recordat que els ajuntaments no han de reduir el dèficit perquè no en generen, ja que si fos així, la Generalitat els ha d'intervenir per fer un pla d'austeritat 'molt dràstic'.

El president Zapatero va demanar la setmana passada que les comunitats autònomes i els ajuntaments assumeixin una retallada de 1.200 MEUR. Un estalvi que se sumaria als 15.000 MEUR que preveu estalviar en els pròxims dos anys amb el seu pla d'austeritat, que preveu entre d'altres mesures retallar sous a funcionaris i alts càrrecs.

Aquest dijous, en una reunió extraodinària, el govern espanyol aprovarà el paquet de mesures per reduir el dèficit i se'n coneixeran els detalls.

De la mateixa manera, el Govern té la intenció d'aplicar una rebaixa del 5% del sou dels funcionaris, d'un 15% per als alts càrrecs i una reducció superior pels membres del Govern. Una retallada que es concretarà el pròxim dimarts quan el Govern aprovi el pla d'austeritat, després de conèixer el detall de les mesures estatals.