Aquesta desviació es farà a l'alçada de Vilert (Pla de l'Estany) i s'evitarà així l'impacte que hauria representat desviar-lo i travessar-lo per la superfície, com s'havia previst inicialment..

La companyia manresana Catalana de Perforacions s'encarregarà de fer els 240 metres de perforació d'aquest tram amb l'ajuda de tecnologia punta. El riu té una amplada total d'uns vint metres i la canonada passarà a vuit metres per sota de la llera. Tant l'ajuntament com els veïns han rebut amb satisfacció el canvi en l'actuació. Les perforacions començaran dilluns que ve.

El tram que travessarà el riu Fluvià té una distància total de 240 metres i està situat a la zona anomenada passadís de Vilert. L'empresa encarregada de fer passar la canonada per aquest ram és la companyia Catalana de Perforacions, amb seu a Manresa, i utilitzarà tecnologia punta per poder fer els treballs de perforació amb la màxima precisió. Així, s'ha instal·lat un cable amb un camp magnètic i una sonda connectada a uns ordinadors per conèixer la topografia i avançar amb exactitud.

El cap d'obres d'aquest tram, Joan Bertran, ha explicat que la principal dificultat que han tingut ha estat una capa de sis metres de grava que els impedia perforar i estabilitzar el terreny. Per això, han hagut de fer les dues cates a banda i banda, eliminar les graves, fer-hi un entubat de ferro des d'on començaran a perforar per dins i clavar-lo directament a la roca.

La millor opció

El tècnic ha reconegut que aquesta opció és la menys agressiva al territori, ja que evitarà haver de desviar el riu i obrir una franja d'uns setze metres. 'Com que anem per sota, no hi ha problema, com si fos un autopista o qualsevol altra cosa'. La màquina que utilitzaran pesa 50 tones i és el primer cop que la porten a les comarques gironines. La canonada travessarà dos camins asfaltats, la llera del riu i una carretera.

Tant l'Ajuntament d'Esponellà com els veïns de la zona han rebut amb satisfacció aquest canvi de plantejament. El regidor d'Urbanisme, Roger Soler, recorda que van expressar a Naturgas el temor que tant el bosc de ribera com el pas del riu quedessin 'trinxats' però ara respiren alleujats al veure que s'ha optat per una altra solució.

Les perforacions començaran el pròxim dilluns i en un mes esperen tenir la canonada passada.

El projecte del gasoducte

Les obres del gasoducte tenen un cost de 8,7 milions d'euros (MEUR). Els treballs els porta a terme Naturgas, la companyia gasista del grup HC Energia. La infraestructura permetrà connectar Figueres amb la xarxa de gasoductes i eliminarà la planta de gas natural liquat que fins ara ha subministrat la capital de l'Alt Empordà.

A més d'aquesta ciutat, el gas que transportin les canonades també abastirà els municipis de Vilafant, Navata i Santa Llogaia d'Àlguema. Tot i això, el traçat del gasoducte passa per sis municipis més, que no consumiran el gas que els passi pel subsòl: Serinyà, Esponellà, Cabanelles, Ordis, Borrassà i Avinyonet de Puigventós.