El Tribunal de Comptes ha ratificat la condemna a l'ex-director general d'Innova, Josep Prat, i l'obliga a indemnitzar l'Ajuntament de Reus amb 900.120 euros per les factures sense justificar que van cobrar l'arquitecte Jorge Batesteza i l'exdirector del Catsalut, Carles Manté, per tasques d'assessorament en la construcció del nou Hospital de Reus. Segons el Diari de Tarragona, aquesta quantitat la pagarà la companyia asseguradora AIG, ja que la sentència estableix que «el director general d'Innova va actuar sense intenció de causar cap perjudici a l'empresa».

Així ho va explicar l'advocat de Prat, Jordi Salvat, que es va mostrar «satisfet» per la sentència perquè «confirma que es va actuar sense cometre accions fraudulentes» i perquè constataria que les retribucions variables cobrades van ser correctes «perquè estaven vinculades al bon funcionament d'Innova». Tots els càrrecs directius del holding municipal d'aquella època disposaven d'una assegurança de responsabilitat. De fet, l'asseguradora ja va avalar la fiança de responsabilitat civil davant del Tribunal de Comptes a l'inici del cas.

La resolució es produeix després del recurs presnetat pel seu advocat contra la demanda inicial interposada pel consistori i Reus Serveis Municipals. En ella, la jutgessa afirma que «els contractes, els pagaments i la repercussió de les factures tenen relació directa amb els menyscapte provocat a l'entitat local i reflexen una forma d'actuar incompatible amb la diligència exigible a un gestor de fons públics».

Paral·lelament, el Tribunal de Comptes ha ratificat l'exculpació de l'exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez, encara que l'obliga a pagar les costes a l'actual consistori.

Per altra banda, el jutge que investiga l'ús de pròtesis caducades i en mal estat de Traiber a hospitals catalans va arxivar la causa contra 40 metges i deu d'empleats de l'empresa, amb la qual cosa segueixen imputats set cirurgians i tres directius de la companyia.

En un acte aclaridor, el titular del jutjat número 3 de Reus, Diego Álvarez, puntualitza que, per «error informàtic involuntari» també queden «desimputats» tres doctors més. Es tracta del «facultatiu que va ser president del Col·legi de Metges de Barcelona entre 2010 i 2014», Miquel Vilardell, el cirurgià ortopèdic de l'hospital de Vic Ramón Clos i el de l'hospital Platón Josep Roca.

El jutge acorda l'arxiu provisional de la causa a un total de quaranta metges els noms dels quals constaven a les fitxes comercials de Traiber, en entendre que no hi ha indicis que cobressin comissions il·legals de la companyia ni que arribessin a col·locar les pròtesis defectuoses.

En l'anomenat cas Innova, el jutge investiga una presumpta trama de corrupció perquè metges d'hospitals catalans col·loquessin pròtesis en mal estat de Traiber a canvi d'una comissió, així com suposades pressions de membres de l'equip de govern de Reus, de CiU, perquè les comprés l'Hospital de Sant Joan del municipi.

El jutge ha pres declaració com a investigats 47 cirurgians els noms dels quals van ser trobats en documentació confiscada a Traiber, però, després d'escoltar les seves explicacions, ha conclòs que apareixien a les fitxes de la fabricant de pròtesis perquè aquesta tenia la intenció de contactar amb ells i «potser oferir-los comissions» per col·locar les peces defectuoses. Segons l'opinió de l'instructor, «és lògic pensar que els responsables de Traiber intentaven posar en marxa una estratègia comercial agressiva (moltes vegades amb aparença delictiva) al final de la seva vida empresarial».