Dos anys i mig de presó per Oriol Pujol per cobrar comissions en el cas ITV

L'exdiputat de CiU i fill de l'expresident pacta amb la Fiscalia mentre que la seva dona es conforma amb una pena de multa

15.07.2017 | 06:30
Dos anys i mig de presó per Oriol Pujol per cobrar comissions en el cas ITV

Oriol Pujol, exdiputat de CiU i exsecretari general de CDC, ha acceptat avui una pena de dos anys i mig de presó, que podria implicar el seu ingrés a la presó, al reconèixer que va cobrar comissions d'empresaris afins per utilitzar la seva influència política per afavorir els seus negocis en l'anomenat "cas ITV".

Davant el titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona s'ha celebrat avui una vista preliminar, tràmit previ al fet que el cas s'enviï a judici amb jurat popular, en la qual el fill de l'expresident català Jordi Pujol ha pactat amb la Fiscalia una condemna de dos anys i mig, mentre que la seva dona, Anna Vidal, i els empresaris Sergi Pastor i Ricard Puignou s'han conformat amb penes de multa, segons han informat fonts jurídiques.

Anna Alsina, dona d'Oriol Pujol a les portes del TSJC | ACN

En tractar-se d'un pacte parcial, atès que ni l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous ni l'empresari Sergi Alsina -amic íntim d'Oriol Pujol- s'han sumat a l'acord, serà el president del tribunal popular que hagi de jutjar el cas el que decideixi en els pròxims mesos si dóna per bona la conformitat formalitzada avui per l'exdirigent de CDC.

El magistrat president del jurat convocarà els sis acusats a una nova vista, tant els que s'han conformat amb la pena com els que no, i decidirà si accepta el acord parcial o si, per contra, envia tots els processats a judici, amb la qual cosa el pacte aconseguit avui podria quedar sense efecte.

Un acord que rebaixa la petició del fiscal

Amb l'acord subscrit davant la jutge, Oriol Pujol aconsegueix rebaixar a dos anys i mig de presó, més un decomís de 311.000 euros i una multa de 55.000, la pena de cinc anys i dos mesos que li sol·licitava la Fiscalia Anticorrupció, que també demanava tres anys de presó per a la seva dona.

Davant la magistrada instructora, l'únic fill de l'expresident català Jordi Pujol que es va dedicar a la política ha acceptat haver comès els delictes de suborn, tràfic d'influències i falsedat documental al cobrar comissions d'empresaris afins per afavorir els seus negocis, utilitzant la seva influència política com a dirigent de CDC i president del grup de CiU al Parlament.

Oriol Pujol s'ha conformat amb aquesta pena a canvi de lliurar de presó la seva dona, que ha pactat quinze mesos de presó substituïbles per multa -fet que suposa uns 70.000 euros- després d'admetre també que va facilitar el cobrament de comissions emmascarant-les en factures falses que girava a l'empresari Sergi Alsina per treballs inexistents.

En la vista d'avui, el fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado ha anunciat que, una vegada la condemna sigui ferma, demanarà l'ingrés a la presó d'Oriol Pujol, malgrat que l'última reforma del Codi Penal li permetria beneficiar-se d'una suspensió de la condemna, en no superar els dos anys cap dels tres delictes comesos.

Oriol Pujol (centre), anant a delcarar al TSJC pel cas ITV l'any 2014 acompanyat de Jordi Turull (dreta), aleshores portaveu de CiU al Parlament.

De la seva banda, el seu advocat Xavier Melero ha avançat que s'oposarà a l'ingrés a la presó del seu client i demanarà al jutge que suspengui la seva entrada a la presó.

En declaracions a la premsa, Melero ha justificat que Oriol Pujol hagi acceptat la condemna en el fet que "les seves circumstàncies i les del seu entorn més pròxim dificulten que pugui trobar un jurat popular imparcial en aquest cas", en referència a la causa que l'Audiència Nacional té oberta contra l'expresident català Jordi Pujol, la seva dona i els seus set fills.

El cas ITV

Si es confirmés a l'acord aconseguit avui davant el tribunal popular, Oriol Pujol seria el primer de la seva família condemnat per corrupció, arran d'un cas que va motivar que abandonés la política quan era secretari general de CDC.

En la seva compareixença davant la jutge, Oriol Pujol ha acceptat avui haver cobrat 443.660 euros de l'empresari i amic íntim seu Sergi Alsina, a través de les factures girades per la seva dona per treballs inexistents, per afavorir-lo en diverses operacions mercantils, en les quals va arribar a facilitar-li l'accés al llavors president de la Generalitat, Artur Mas.

Entre les operacions en les quals va intervenir Oriol Pujol, figura la reconversió industrial de Sharp a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i la deslocalització de la companyia Yamaha.

Oriol Pujol també ha reconegut que va intervenir a favor d'Alsina en el procés per arreglar el mapa de les estacions d'ITV a Catalunya, en el qual havia constituït una societat amb el també imputat Sergi Pastor amb l'objectiu que es veiés afavorida en el repartiment de lots.

El 2011, segons l'escrit del fiscal que avui ha assumit Pujol, es va aprofitar de la seva doble condició de president del grup parlamentari de CiU i de secretari general de CDC perquè el llavors secretari general del departament d'Indústria de la Generalitat Enric Colet fitxés Josep Tous per dissenyar un nou pla territorial d'estacions d'ITV.

El fitxatge de Tous va motivar que estigui imputat en una altra derivada de la trama de les ITV, mentre que tant Alsina com Pastor estan en espera d'un altre judici en el qual la Fiscalia els demana set anys i mig i cinc anys i mig de presó, respectivament, per frau fiscal a l'ocultar a l'IRPF els beneficis de la venda d'una planta de Sony a Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema