La inhabilitació de l’expresident Artur Mas, l’ex-vicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau “atia les tensions” entre Catalunya i Espanya. És el diagnòstic que fan els principals rotatius internacionals que aquest dilluns informen de la sentència del 9-N. El ‘Financial Times’, per exemple, diu que la sentència és la “primera” d’una sèrie de judicis contra els independentistes “en el període previ” al referèndum previst pel setembre, i tot i que veu la condemna “menys severa del que s’esperava” anticipa un “contracop polític” de l’independentisme. A ‘The Guardian’, el corresponsal Sam Jones diu que “les relacions entre Madrid i Barcelona es deterioren ràpidament”.

La sentència del TSJC pel 9-N també ha despertat l’interès d’altres rotatius internacionals com ‘Le Monde’, ‘Le Figaro’ o ‘Corriere della Sera’, així com de canals de notícies com France 24 o Euronews, el setmanari europeu ‘Politico’ o la televisió internacional alemanya ‘Deutsche Welle’.

A ‘Politico’, un dels rotatius que més llegeixen a les institucions europees, informen que Mas feia front a una condemna de 10 anys d’inhabilitació i que durant el judici va assumir “tota la responsabilitat” per idear el 9-N però va “negar haver violat deliberadament la llei”. Al setmanari asseguren que la votació va rebre l’oposició del govern de Mariano Rajoy i es va celebrar “desafiant una sentència del Tribunal Constitucional de cinc dies abans” que deia que era “il·legal”.

“Tot i que és menys severa del previst, la sentència arriba en un moment d’alta tensió política entre la regió i el govern espanyol”, informa el ‘Financial Times’, que considera “probable” que la decisió judicial provoqui que els independentistes catalans facin un “contracop polític”. L’FT recorda que el govern de Carles Puigdemont “diu que està compromès a celebrar un plebiscit vinculant” però avisa que “fa front a una sèrie aclaparadora d’obstacles”.

‘The Guardian’ explica que el govern de Rajoy s’oposa “enèrgicament” a qualsevol nou referèndum i afegeix que hi ha qui suggereix “invocar l’article 155 de la constitució”. Segons el corresponsal del rotatiu britànic, l’article preveu “passos dràstics” per evitar el referèndum a través de la “suspensió de l’autonomia regional”, el control de les escoles o “fins i tot de la policia catalana”.

El francès ‘Le Figaro’ diu que Artur Mas ha estat condemnat a dos anys d’inhabilitació “per haver organitzat el novembre del 2014 una consulta sobre la independència prohibida per la justícia”. Segons indica, el tribunal ha inhabilitat l’expresident per “desobediència” a l’haver “consultat els catalans sobre el futur polític de la seva rica regió”.