La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que el calendari del referèndum fixat per la segona quinzena de setembre es pot avançar si les circumstàncies ho aconsellessin. "Si les circumstàncies, la preparació i el moment considerem que és més oportú, es pot fer. Sempre que sigui un referèndum amb totes les garanties", ha afirmat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Segons Munté, la data del referèndum està al servei de l´estratègia i de l´objectiu final de tenir-ho tot a punt i de poder fer-lo bé. Tot i així, Munté no ha volgut concretar en quines circumstàncies concretes el Govern es plantejaria avançar-lo.

Munté ha considerat que el judici "polític" contra l´expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau que comença dilluns ja són circumstàncies excepcionals i ha augurat que encara en vindran més tenint en compte la "deriva de persecució contra l´activitat del Govern i del Parlament". "No sembla aturar-se sinó accelerar-se", ha afegit.

Precisament la "judicialització" de la política és un dels factors que poden determinar el calendari però Munté no ha volgut entrar en el detall de quines circumstàncies ho requeririen. La consellera ha assegurat que el Govern decidirà la data del referèndum tenint en compte tres factors: les circumstàncies, la preparació i el moment. Això sí, sempre que es pugui fer un referèndum "amb totes les garanties".

"Haurà d´estar tot preparat i haurem de considerar quin és el millor moment per fer-lo. La data està al servei de l´estratègia, no de qualsevol altra cosa. Al servei de l´objectiu final de tenir-ho tot a punt i de poder-lo fer bé", ha afegit Munté, que s´ha mostrat partidària de treballar molt i no parlar tant d´aquesta qüestió.

Preguntada per si un avançament del calendari del referèndum podria perjudicar el consens al voltant del Pacte Nacional pel Referèndum que es reuneix aquest dimecres, Munté s´ha mostrat convençuda que no i ha afegit que no veu contradicció entre una cosa i l´altra.