La CUP farà confiança a Puigdemont si convoca un referèndum el 2017

El president reclama als cupaires que "ens demostrin que són lleials al poble de Catalunya per sobre de l'assemblea abans d'exigir res"

31.07.2016 | 06:30
Benet Salellas (segon per la dreta), amb altres diputats de la CUP.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va posar dimecres data per a la qüestió de confiança -el 28 de setembre- i aquest dissabte la CUP ja ha posat sobre la taula les seves condicions: un referèndum el primer semestre del 2017 que "resolgui definitivament l'exercici del dret d'autodeterminació". Així ho va exposar ahir el diputat Benet Salellas en declaracions recollides per TV3. Segons Salellas, la CUP exigirà al president Puigdemont que fixi "una data i un instrument" per exercir el dret a l'autodeterminació. Una data i un instrument, que els cupaires volen que sigui un referèndum unilateral durant el primer semestre del 2017. Salellas considera que si es fixa data i instrument "la resta anirà rodada, perquè a més farà fora el fantasma de processisme d'una vegada per totes".
El diputat de la CUP opina que no s'entendria que se celebrés un sol referèndum per a una futura Constitució catalana, que servís per validar el procés independentista: "Primer hem de decidir si volem constituir-nos en república", diu. Salellas defensa que la fórmula referendària és la que més s'acceptarà internacionalment. "Són dos referèndums: un per a la independència i un altre, de constitucional. Són moments de sobirania diferents", especifica. La CUP espera que Puigdemont els convoqui en els pròxims dies a una reunió per abordar la qüestió de confiança, en què esperen poder lliurar-li un document que, amb el títol Enfilem-nos, conté el seu full de ruta per a la segona meitat de la legislatura. A banda d'exigir un referèndum, la CUP manté que no es pot vincular la qüestió de confiança amb els pressupostos. Per la seva banda, Puigdemont, va demanar a la CUP que demostri la seva lleialtat al procés independentista abans de posar condicions al Govern: "Que ens demostrin que també són lleials al poble de Catalunya per sobre de l'assemblea abans d'exigir res". "Entre la possibilitat de buscar majories alternatives que poguessin aprovar pressupostos o la fidelitat al full de ruta, hem escollit fidelitat i per això ens sotmetem a una qüestió de confiança", va dir a Sant Esteve de Palautordera (Barcelona).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema