El fins aquest dijous conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha passat el testimoni de la conselleria al seu successor, Santi Vila, convençut que és "l'últim" dels traspassos de cartera que viurà al capdavant del Departament. D'aquesta manera, s'ha acomiadat del càrrec que ha ocupat durant cinc anys amb el Govern d'Artur Mas i que ja havia ocupat fugaçment el 2006. Vila s'ha compromès a treballar perquè la cultura esdevingui el pal de paller d'una legislatura "especial" marcada per l'objectiu d'aconseguir la "llibertat col·lectiva plena". Així, ha destacat que el president Puigdemont és "especialment sensible" amb el sector i creu que serà una "política estratègica" del Govern que espera que es tradueixi

En el discurs de comiat, Mascarell ha destacat que durant la seva etapa a la conselleria han fet "bona" i "novíssima política" malgrat "no treure's la corbata" i ha destacat que al departament hi ha treballat gent de tots els partits polítics "des del primer dia". Com a llegat, ha dit a Vila que deixa una estructura i una proposta de sector "ben pensada" per quan els recursos "comencin a fluir".

Al seu entendre, el sector ha viscut la tempesta "més perfecte" amb menys recursos públics, més baixada del consum i mesures brutals com l'IVA cultural. "Però tenim preparat un futur que pot ser plusquamperfecte si aconseguim el que el Govern tingui com a principal objectiu fer polítiques culturals des d'un plantejament de sobirania política".

El conseller sortint ha recordat que, quan el 2006 va deixar la conselleria durant l'últim tram del Govern de Pasqual Maragall, tenia la sensació que "hi tornaria", però avui ha assegurat que està fent l'última transmissió de cartera com a conseller de Cultura.

Com a balanç, ha afirmat que el país "hi guanyarà molt" en la mesura que el sector ocupi un lloc "més central" en la cultura política per fer "d'aquest país un lloc més culte" i ha celebrat que la feina feta fins ara al departament quedarà en mans ++d'una persona que ho viurà "amb la màxima intensitat".