El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat informació a la Generalitat i al govern espanyol sobre la incidència d'aquest dimarts a la xarxa de Rodalies de Renfe a Barcelona, que ha afectat més de 40 trens, 4 línies ferroviàries i 20.000 passatgers. Tot plegat com a conseqüència del robatori de cable de coure a Mollet del Vallès. El Síndic s'ha adreçat per carta al Departament de Territori i Sostenibilitat per demanar quines mesures es prendran per intentar solucionar aquest problema "recurrent" i per conèixer les explicacions que els han donat tant Renfe com Adif.

Alhora, el Síndic també s'ha adreçat al Departament d'Interior i a la Delegació del Govern per demanar informació sobre les mesures policials que s'han pres en els darrers temps per evitar aquests robatoris, i sobre els mecanismes de coordinació existents entre la policia espanyola, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. En aquest sentit ha criticat la "manca d'actuació suficient" davant la recurrència dels robatoris de coure.

En la carta també es demana si s'han fet plans de contingència a les zones on aquests robatoris són més freqüents i en què consisteixen. El Síndic incorporarà tota aquesta informació en el marc d'una actuació d'ofici sobre el funcionament del servei ferroviari a Catalunya. Cal tenir en compte que les queixes presentades al Síndic pels retards en els serveis rodalies ascendeixen a un miler.